Nyheter

Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.

Skåne

Tre män misstänks för narkotikabrott efter att deras bil stannats av polisen utanför Vinslöv under natten – efter en milslång jakt.

Polisen signalerade till bilen att stanna vid 01.30-tiden på natten, förmodligen efter att på något sätt fått misstankar om fordonet, uppger Martin Larsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

– Men de ville inte stanna, så patrullen fick följa efter i någon mil med påslagna blåljus. Till slut körde de ut på en åker och fick stopp, säger han.

I bilen fanns tre män i 30-årsåldern som nu alla misstänks för narkotikabrott, och föraren misstänks även för trafikbrott.

Ingen av dem ska ha skadats vid avkörningen.

Sverige

En 13-årig pojke har omkommit i en olycka i Lilla Edet. Han hade gått av en buss när han blev påkörd av en personbil, rapporterar lokala medier.

– Han är avliden. En pojke som skulle fylla 14 år, säger Johan Ljung vid polisen till Göteborgs-Posten.

Olyckan inträffade vid 19.45 på onsdagen. (TT)

Planerna på att göra det straffbart att köpa sex utomlands tas nu vidare. Regeringens egen utredning och flera remissinstanser avrådde från en sådan lagändring tidigare i år, men nu skickas förslaget till lagrådet.

Justitieminister Morgan Johansson (S) tror att åtgärden kan få en avskräckande effekt, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det är helt enkelt fel att köpa sex, och om du gör det, så bidrar du till den omfattande globala handeln med kvinnor och barn, säger Morgan Johansson till Ekot.

I dag föreslås även skärpta straff för köp av sexuell handling av barn, med ett höjt maxstraff från två år till fyra år i fängelse, och ett höjt minimistraff från böter till fängelse.

– Egentligen är det absurt att vi har haft böter i straffskalan för köp av sexuell handling av barn. Det har jag tyckt varit stötande under väldigt lång tid, säger Morgan Johansson. (TT)

Världen

Att Sydkorea och USA håller stora gemensamma militärövningar och amerikanska hot mot Pyongyang har gjort att ett krigsutbrott på den koreanska halvön är ett "etablerat faktum", säger en talesperson för Nordkoreas utrikesdepartement.

"Frågan nu är: när bryter kriget ut?" säger talespersonen i ett uttalande som levereras via den statliga nyhetsbyrån KCNA.

"Vi önskar inte ett krig men kommer inte att gömma oss från det, och skulle USA missbedöma vårt tålamod och tända gnistan till ett kärnvapenkrig kommer vi att se till att USA betalar dyrt genom våra mäktiga kärnvapen som vi konsekvent har förstärkt".

Den amerikanske presidenten Donald Trumps säkerhetsrådgivare HR McMaster sade i helgen att risken för krig "ökar varje dag". (TT)

Åtta länder, bland dem Sverige, har uppmanat FN:s säkerhetsråd att hålla ett brådskande möte sedan USA erkänt Jerusalem som Israels huvudstad.

Övriga länder som begärt ett extrainsatt möte är Bolivia, Egypten, Frankrike, Italien, Senegal, Storbritannien och Uruguay, uppger Sveriges representation för AFP.

Senare bekräftade Japan, som just nu håller i ordförandeklubban, att mötet kommer att hållas.

De åtta länderna har bett FN-chefen António Guterres att öppna mötet. Han har sagt att frågan om Jerusalems status måste beslutas i förhandlingar mellan israeler och palestinier. Han säger också att det inte finns något alternativ till en tvåstatslösning. (TT)