Nyheter

Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.

Skåne

Två mindre bränder, som misstänks vara anlagda, fick släckas av räddningstjänsten i Åhus under natten.

Det första larmet inkom vid klockan 02.30 och gällde ett sopkärl på Stubbagatan. Branden släcktes av räddningstjänsten men när polisen gör en kontroll i området cirka tio minuter senare upptäcker de ännu en brand, denna gång i en container på Södra Piggagatan.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand gällande båda händelserna.

En man i 20-årsåldern har knivskurits på en buss i skånska Åstorp. Mannen har förts till sjukhus med ambulans. Hans tillstånd är okänt, men skadorna ska inte vara livshotande.

– Polis på plats har hållit förhör med vittnen och säkrat potentiella bevis på platsen, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral.

Gärningsmannen flydde till fots och jagades på torsdagskvällen av flera polispatruller, däribland en hundpatrull. (TT)

Sverige

En man som ringde polisen med anledning av en bil som kört i diket och dess troligen berusade förare misshandlades av föraren – mitt under samtalet.

– Kollegan hörde i telefon hur någon sa ”ringer du polisen”? Sedan blev det tumult. Polisen hörde skrik och sedan avslutades samtalet. Då blev det fart på oss, säger Lars-Göran Nilseryd vid polisen, till Aftonbladet.

Händelsen utspelades sig i ett samhälle utanför Jönköping. Mannen som angrep larmaren är i 20-årsåldern och greps av polis. Han misstänks för försök till dråp, våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman, drograttfylleri och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Mannen som misshandlades är i 65-årsåldern. Han fördes till sjukhus med ambulans med oklara skador. (TT)

Fredrikskyrkan i Karlskrona utrymdes efter bombhot under torsdagen. Bara några timmar senare riktades även bombhot mot stadsbiblioteket, som med anledning av telefonsamtalen stängde tidigare för kvällen, skriver Blekinge Läns Tidning.

– Även en bank på Borgmästaregatan har fått in ett samtal via sin växel. Deras säkerhetsansvarige tog kontakt med oss. Vi bedömer hoten som oseriösa, säger Calle Persson, presskommunikatör vid polisen i region Syd, till tidningen.

Framför allt hantverkare fanns på plats i kyrkan när bombhoten framfördes i två telefonsamtal till församlingsexpeditionen. Kyrkan ska invigas på söndag efter ett omfattande renoveringsarbete. (TT)

Världen

Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare H R McMaster avgår. Han ersätts av John Bolton, som tidigare varit FN-ambassadör.

Bolton, 69, har beskrivits som en "hök" som förespråkat användandet av militära insatser mot Iran och Nordkorea, och en hård linje mot Ryssland.

– Jag har min syn på saker. Jag är säker på att jag kommer att få en chans att framföra dem till presidenten, säger Bolton till Fox News.

Bolton blir Trumps tredje nationella säkerhetsrådgivare inom 14 månader. (TT)

EU fördömer nervgasattacken på brittisk mark och pekar ut Ryssland som "högst sannolikt" ansvarig. EU:s ambassadör kallas hem från Moskva och flera medlemsstater överväger att utvisa ryska diplomater.

Diplomatkällor uppger för Financial Times att det åtminstone handlar om Frankrike, Polen och de tre baltiska staterna.

– Det är full enighet om stödet till UK (Storbritannien) och att vi ska göra något. Nu blev det beslutat att vi tar hem EU:s ambassadör i Moskva en månad för konsultation, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Han uppger också att EU:s utrikesministrar ska diskutera om det finns andra åtgärder som kan vidtas. På frågan om även Sverige kan komma att ta hem diplomater från Moskva, svarar Löfven:

– Vi har inte alls diskuterat detta. Nu får länderna titta på vad man kan göra. Det kan bli lite olika åtgärder, men det är ingen tvekan om att det är total enighet om stödet till UK och att något måste göras för att markera mot Ryssland.

Ryssland har förnekat allt ansvar för nervgasattacken den 4 mars. (TT)