Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.
Nyheter • Publicerad 24 mars 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Räddningstjänsten har haft fullt upp med att släcka bränder i Kristianstads kommun under natten. Fyra högar med halmbalar, två containrar och ett ödehus har satts i brand.

Annons

Det första larmet kom vid klockan 00.30, från en åker vid Hallingavägen i Fjälkinge

– Det är ungefär 250 stycken balar som ligger uppradade i en jättestor stack. Till en början uppskattades det att det brann i 150 av dem, men det är en väldigt snabb spridning, sade Jörgen Älvstrand vid räddningstjänsten.

Strax innan klockan fem inkom nästa larm om brinnande halmbalar, denna gång från Martin Jöns väg utanför Everöd, och en dryg halvtimme senare upptäcktes dessutom ytterligare en halmbalsbrand längs samma väg.

– Vid en av dessa bränder var det en större mängd balar, men vi lyckades släcka branden innan den spred sig allt för mycket, säger Dans Svensson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Lite senare, vid klockan 05.45, inkom nästa larm från Fjälkinge, på Gärdsgårdsvägen.

– Det var ett ödehus som i princip var nedbrunnet redan när vi kom fram, så vi kunde inte göra så mycket där. Men det var ingen spridningsrisk till andra fastigheter, säger Dan Svensson.

Vid 06.15 upptäcktes dessutom ännu en brand i höbalar i närheten av det första larmet längs Hallingavägen i Fjälkinge. Räddningstjänsten är fortfarande kvar på platsen där, men precis som i de andra fallen ska det inte föreligga någon spridningsrisk.

För andra natten i rad har räddningstjänsten dessutom fått släcka en brinnande container i Åhus, och vid klockan 06.40 inkom även ett nytt larm om containerbrand. Denna gång på Svetsarevägen i Kristianstad, där räddningstjänsten fortfarande är på plats.

Polisen hade vid sextiden på morgonen varit på plats vid den första halmbalsbranden och skrivit en anmälan om skadegörelse genom brand, och hade även beordrat en patrull till ödehuset i Fjälkinge.

– Det kommer nog skrivas en anmälan där också, man misstänker ju att det är anlagt, säger Kurt-Erik Gunnarsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen.

Annons

Huruvida det finns ett samband mellan bränderna är oklart i nuläget.

– Men att det varit så många bränder är ju oroväckande, naturligtvis, säger han.

Två män i 18-årsåldern blev under fredagskvällen rånade i Bromölla, på Barumsvägen i Bromölla vid 20.30-tiden.

– Killarna blev hotade av en okänd man som uppvisade kniv och tvingade tills ig deras mobiltelefoner, säger Kurt-Erik Gunnarsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen.

Gärningsmannen ska därefter ha försvunnit från platsen, polisen har i nuläget ingen misstänkt.

Händelsen rubriceras som rån.

Sverige

Två personer har omkommit i en trafikolycka i Lerum öster om Göteborg.

De två omkomna männen, en i 60-årsåldern och en i 75-årsåldern, var förare i varsin personbil och mötte en lastbil i en kurva på en mindre väg.

– På något vis släpper släpet från lastbilen, åtminstone delvis, och det kommer ut i mötande körfält. Just då passerar de två personbilarna och får det på sig, säger polisens vakthavande befäl Martina Saghamre till TT.

Annons

Ytterligare en person satt i den ena personbilen, men klarade sig oskadd.

Olyckan inträffade strax efter klockan 17 på fredagen och vägen stängdes av i flera timmar under ett stort räddningspådrag.

Polisen har tagit samtliga fordon i beslag och ska utreda om lastbilens förare kan ha gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik. (TT)

Världen

Belysningen på Eiffeltornet i Paris släcktes vid midnatt för att hedra offren för fredagens dåd, där en gärningsman som sade sig tillhöra IS dödade tre personer i en serie attacker i Frankrike. En tyst minut hölls även på arenan Stade de France.

Terrorhotnivån i Frankrike är fortsatt hög efter en rad attacker i landet där mer än 240 människor har dödats sedan 2015. (TT)

Två lastbilschaufförer har dömts till fängelse för en trafikolycka i Buckinghamshire i Storbritannien förra sommaren, där 8 personer omkom, rapporterar BBC.

Den ena av männen, 31, döms till 14 års fängelse, för att ha orsakat den dödliga olyckan. Den andre mannen, 54, döms till 40 månaders fängelse efter att ha erkänt att han orsakat olyckan genom vårdslöshet i trafiken.

Domaren, Francis Sheridan, säger att 31-åringen, som var rattfull vid händelsen, inte har visat någon ånger för det inträffade och försökt skylla olyckan på andra. 54-åringen talade i högtalartelefon och använde lastbilens farthållare när lastbilarna krockade med en minibuss.

Sheridan säger att trafikolyckan är en av de allvarligaste i Storbritannien på mer än 26 år. (TT)

Fredrik TanoSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons