Nyheter

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Tv-apparater stals från lastbil i Trelleborg. Bilbränder i Malmö.

Två män som misstänks ha stulit bilar i södra Sverige har anhållits under natten till onsdagen.

Skåne

Strax efter klockan 02 på natten till onsdagen ringde en chaufför polisen och berättade att kapellet till hans lastbil skurits upp när den stod parkerad i hamnen i Trelleborg. Inte mindre än 16 tv-apparater ska ha stulits från fordonet, uppger polisen. Man åkte till platsen för att säkra spår och göra en anmälan.

Under natten till tisdagen hände samma sak vid en rastplats längs E4 i Ljungby kommun.

Strax före midnatt skickades polis och räddningstjänst till Kungsörnsgatan i Söderkulla i Malmö efter ett larm om bilbrand. Två bilar ska ha blivit helt utbrända medan en tredje fick sotskador, uppger polisen.

Sverige

Det var vid 21-tiden på tisdagskvällen som de två männen kunde gripas i Alvesta.

– De ingår i en organiserad liga. Vi har hittat två fordon som har blivit stulna nu i dagarna, säger Samir Cehic, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Det handlar om en personbil och en mindre lastbil. Fordonen ska vara stulna i södra Sverige.

– Det är ganska mycket godsvärde. De stjäl bilarna och kör till utlandet, säger Cehic.

En kvinna har skurits i ett flerfamiljshus i Kärrtorp söder om Stockholm. En granne slog larm vid 22-tiden.

– Det har hänt något där, antingen i ett trapphus eller i en lägenhet. Kvinnan har skärskador, oklart hur allvarliga, säger polisens presstalesperson Anders Mattsson.

En man kunde gripas på platsen och misstänks nu för mordförsök. Polisen har spärrat av brottsplatsen för en teknisk undersökning. (TT)

Det är fler vapen i omlopp i Stockholm än tidigare. Detta är en av förklaringarna till att Stockholm under 2017 har gått om Göteborg när det kommer till antalet dödsskjutningar per invånare, uppger Sveriges Radio Ekot.

Ökningen av vapen beror på att nya vapen tillkommer och gamla vapen återanvänds.

– Om man backar 15 år så slängde man bort dem men det gör man inte i dag. Samma vapen använts flera gånger, säger Daniel Vesterhav på Brottsförebyggande rådet (Brå) till radion. (TT)

Världen

Fyra människor dödades och minst tio skadades, bland dem sju barn, när en beväpnad man sköt människor på flera platser, bland annat på en skola på Kaliforniens landsbygd.

Mannen avlossade skott på skolan och sex andra platser i samhället "utan provokation" innan han sköts till döds av polis, säger Phil Johnston vid polisen i Tehama County vid en presskonferens.

Ett barn skottskadades på skolan. Ett annat barn fick icke livshotande skador i en bil som besköts. Barnets mor är svårt skadad. (TT)

Skottlossning har hörts nära president Robert Mugabes privata residens i Harare, och flera smällar har under natten hörts i staden, som märkte av ökad militär närvaro på tisdagen.

Rykten om en kupp har surrat, men militären nekar till ryktena i en tv-sändning, och säger att Mugabe är i säkerhet.

Befälhavare säger tidigt på onsdagen att landet inte genomgår en kupp, rapporterar flera medier. (TT)

Mannen som tros vara hjärnan bakom en av de värsta massakrerna på migranter i Mexiko har gripits.

Den 56-årige ledaren för drogkartellen Los Zetas greps på ett sjukhus nära delstatens huvudstad. Han anklagas för organiserad brottslighet och kidnappning, bland annat för att ha fört bort en amerikansk medborgare.

Enligt myndigheterna har han kopplingar till mordet på aktivisten Miriam Rodriguez i maj, efter att hon i flera år sökt sin försvunna dotter och sedan hittat hennes kropp.

Den misstänkte ska ha samordnat massakern på 72 migranter i staden San Fernando i delstaten Tamaulipas i augusti 2010. Kropparna hittades i en tom byggnad på en ranch närmare 15 mil från gränsen mot Texas. Enligt utredarna dödades de för att de vägrat att arbeta för kartellen. (TT)