Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Stor garagebrand i Malmö. Avliden i brand i Helsingborg.
Publicerad 19 september 2017
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

En person har avlidit i Helsingborg efter en brand i en lägenhet, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg. Räddningstjänsten larmades om branden vid 02-tiden i natt.

Annons

– Det var en kraftig lägenhetsbrand, oklart hur den ska ha startat, säger Håkan Widesjö, vid Räddningstjänsten Helsingborg, till SVT.

Polisen uppger på sin hemsida att branden hade ett explosionsartat förlopp. Fastigheten evakuerades på grund av branden och ett område har spärrats av för teknisk undersökning, enligt polisen. (TT)

Räddningstjänsten ryckte ut till en källare i Lönsboda under natten till tisdagen. SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 01.05.

– Man har kraftig rökutveckling från en källare. De ska gå in med rökdykare och titta, säger operatören vid SOS Alarm i Skåne, klockan 01.35.

Räddningstjänsten släckte. Ingen person ska ha skadats.

Polis åkte också till platsen. Man misstänker inte något brott inledningsvis, men kommer ändå att spärra av området för en teknisk undersökning.

Troligtvis har det börjat brinna i en panna, enligt polisen i sydvästra Götaland.

Ett större garage i Malmö har eldhärjats och många bilar har skadats av eld och rök.

– Åtta till tio bilar är brandskadade, och resten är rökskadade, säger Mats Nilsson, räddningstjänstens inre befäl, till TT.

I det underjordiska garaget stod 50 till 100 bilar, enligt polisen. Larmet kom vid 22-tiden och före halv tolv var elden helt släckt, enligt Nilsson.

Annons

Det är oklart hur branden startade. Ingen har skadats, men många samlades utanför garaget under släckningsarbetet. (TT)

Blekinge

Vid klockan 02.43 på natten till tisdagen kom larm om en brand i en lägenhet på Kungsmarksvägen i Karlskrona. Räddningstjänst, ambulans och polis åkte till platsen. Polis uppger att branden startat genom att en handduk lämnats på spisen.

Ingen person ska ha skadats.

Sverige

Boende i Biskopsgården i Göteborg hörde under natten en mycket kraftig smäll.

– Någon har försökt kasta in ett föremål i en lägenhet, men endast ytterrutan har krossats. Vad som smällt vet vi inte, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Larmet om explosionen, som utreds som mordförsök, kom strax före 23.30. Nationella bombgruppen kallades in och undersökte föremålet under natten.

– Vi kan fortfarande inte med säkerhet säga vad som har exploderat, det ska analyseras. Men bombteknikerna är klara på plats, säger Carlbom strax före klockan 4 på morgonen.

Ingen skadades och ingen misstänkt har gripits. (TT)

Annons

Världen

Japan kommer under tisdagen att placera ut ett robotförsvarssystem på ön Hokkaido, uppger en talesperson för försvarsdepartementet.

Enligt lokala myndigheter har landet redan placerat ut robotförsvarssystem av typen Pac-3 på en annan del av ön.

Åtgärden kommer efter de ökade spänningarna på Koreahalvön, efter att Nordkorea genomfört sitt sjätte kärnvapentest och avfyrat två robotar över Japan på mindre än en månad. (TT)

Orkanen Maria har utvecklats till en "potentiellt katastrofal" kategori 5-orkan, och drabbat ön Dominica. Invånare har ombetts flytta sig till högt belägna platser på ön.

Maria har nått vindstyrkor på över 70 meter per sekund, uppger det amerikanska orkancentret National Hurricane Center (NHC).

Farliga stormvindar, förödande vågor, översvämningar och jordskred hotar ögruppen Leeward Island enligt NHC. I ögruppen ingår Martinique, Puerto Rico, Amerikanska och Brittiska Jungfruöarna. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons