Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Tre anhållna efter inbrott i Everöd. Bilexplosion i Malmö.
Publicerad 12 december 2017
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Sent på måndagskvällen ryckte polis ut till Everöds outlet. Tre personer kunde gripas där.

Annons

– De var kvar på platsen när polis anlände, säger Christer Nilsson, jourförundersökningsledare vid polisen i sydvästra Götaland.

Männen, som är i 20-årsåldern, misstänks för försök till stöld genom inbrott. Det ska ha tagit stopp för dem i byggnadens källare.

– De ha försökt ta sig in genom källaren och bryta sig in upp i ovanvåningen. Men de hann inte så långt, säger Nilsson.

Alla tre anhölls senare på natten till tisdagen

En parkerad bil har fått stora skador vid en explosion på Pilåkersvägen i Malmö på måndagskvällen.

– Många personer ringde om en kraftig smäll i västra innerstaden. Polisen hittade en personbil med kraftiga skador baktill, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisregion Syd.

Ingen person har skadats. Det är oklart vad som orsakat smällen, men bombtekniker är på väg för att undersöka bilen. (TT)

Två bilar brann i Helsingborg vid 04-tiden. Och under kvällen och natten har det varit flera trafikolyckor i Skåne.

Sverige

Vid klockan 02.30 kom larm om en lägenhetsbrand i ett flerfamiljshus i Ulricehamn. Ett boende som tillhör Migrationsverket.

Annons

– Det var rökutveckling ut i trapphuset, men vi gick in med rökdykare och släckte branden, säger Jan Kuusisto, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

En kvinna som påträffades i trapphuset fördes till sjukhus med ambulans. Polisen utreder händelsen som misstänkt mordbrand och har gripit kvinnan, som är född på 1970-talet. Polisen uppger att hon troligtvis fick rökskador.

– Lägenheten är utbränd, det har varit en kraftig brand, säger Kuusisto.

En man har gripits, misstänkt för mordförsök mot en man i 25-årsåldern i Halmstad på måndagskvällen, uppger polisen.

Offret fick en skada i huvudet, men kunde själv larma polis och ambulans. Senare på kvällen konstaterade sjukhuset att han inte var allvarligt skadad. Det är inte känt vad som ligger bakom skottlossningen. (TT)

En polis skadades efter att en patrull konfronterat inbrottstjuvar vid en butik i Årjäng i Värmland, skriver Värmlands Folkblad.

– Patrullen fick ett inbrottslarm i en audio- och videobutik, åker dit och det uppstår handgemäng. En kollega får ett slag i huvudet, säger Jens auf der Heide, vakthavande befäl vid polisregion Bergslagen, till TT.

Polisen kunde jobba vidare tillfälligt, men ambulanspersonal såg senare över skadan på plats. Han är inte allvarligt skadad.

De fyra gärningsmännen flydde därifrån. De misstänks utöver inbrottet även för våld mot tjänsteman. (TT)

Världen

Annons

Mannen som misstänks för bombdådet i en tunnelbanestation i rusningstid i New York utförde dådet för att hämnas amerikanska luftangrepp mot IS, säger han själv i förhör.

Inga uppgifter har kommit fram om att den misstänkte ska ha varit känd hos polis eller säkerhetstjänster i USA för att ha haft någon koppling till militanta organisationer eller terrorism. Han finns inte tidigare i brottsregistret men har tittat på IS-propaganda på nätet, uppger personer med insyn i utredningen för Reuters.

27-åringen ska ha inspirerats av terrorattacker under juletid i Europa och valde ut platsen baserat på de julaffischer som satts upp på väggarna i tunnelbanan, enligt amerikanska medier.

Gärningsmannen var den enda som skadades allvarligt i attacken, medan tre andra personer fick lindrigare skador. En av de skadade är polis. (TT)

Soldater och polis arbetar för att få bort demonstranter, som anser att presidentvalet i slutet av november kantades av bedrägeri, från Honduras gator.

Enligt demonstranterna vanns valet av oppositionskandidaten Salvador Nasralla.

Säkerhetsstyrkor släcker brinnande däck som placerats ut på vägar i landets huvudstad Tegucigalpa. I andra delar av landet har demonstranter stängt av vissa områden, trots att polis och militär har försökt hindra dem. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons