Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Skottlossning mot två lägenheter i Malmö. Utryckning till Kiviks musteri efter brandlarm.
Publicerad 19 januari 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Två bostäder i södra Malmö ska ha beskjutits under natten till fredagen. Polisen utreder mordförsök i båda fallen.

Annons

En person ska ha skadats lindrigt, enligt polisen.

Räddningstjänsten ryckte ut till Kiviks musteri på natten till fredagen efter larm om brand. SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 02.51.

– Det har brunnit lite grann i ett elskåp. Det glöder och de har elektriker på plats som ska försöka identifiera det och hitta det, säger Torbjörn Krokström, inre befäl vid Räddningstjänsten syd.

Till en början ska det ha kommit lågor från skåpet. Men personal på plats släckte.

– De hade använt någon handbrandsläckare. När räddningstjänsten var på väg hade det självslocknat, säger Krokström.

En singelolycka med personbil inträffade på riksväg 11 öster om Sjöbo tidigt på fredagsmorgonen.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 05.12. Föraren uppges ha väjt för ett rådjur, i västlig riktning på vägen.

Räddningstjänst åkte till platsen och städade upp efter att tre stolpar körts ner, enligt SOS Alarms händelseinformation. Ambulans skickades inte dit.

En vattenläcka ska ha uppstått vid Tobisborg och vattnet har därför stängts av i området, uppger Simrishamns kommun.

Vattnet beräknades vara tillbaka under natten mot fredagen. Under tiden ska drabbade kunna hämta vatten från en tank som står vid vid vändzonen på Tobisborgsgatan. Eget kärl behövs.

Annons

När vattnet kommer tillbaka i kranarna bör man låta det rinna en stund, meddelar kommunen.

Sverige

Snön har ställt till med bekymmer kring Nyköping. På E4 blev det sent under kvällen stopp i södergående riktning en bit norr om Nyköping, strax före avfarten mot Tystberga, sedan lastbilar fastnat i snön och halkan, enligt SVT Nyheter Sörmland.

Trafiken fick ledas om på mindre vägar tills det gick att komma förbi platsen igen.

Flera flygplan som skulle ha landat på Skavsta har fått dirigeras om till Arlanda, rapporterar Aftonbladet.

– Vi har tre, fyra flyg som landar på Arlanda i stället för Skavsta, säger David Karlsson, kommunikatör på Swedavia, till tidningen. (TT)

Världen

En bilist har kört på människor på strandpromenaden vid Copacabana i Rio de Janeiro i Brasilien. Ett åtta månader gammalt barn har omkommit, och 15 personer har skadats.

Händelsen som inträffade vid 20-tiden lokal tid ska inte vara terrorrelaterad, enligt polisen. Föraren misstänks ha fått ett epileptiskt anfall, eftersom medicin mot sjukdomen hittades i fordonet.

Vittnen säger till Globo News att bilisten åkte över en cykelbana och över trottoaren. Många människor kördes på av bilen som i hög fart rammade bord och stolar på strandpromenaden innan den stannade i sanden. (TT)

Annons

En majoritet i representanthuset i USA:s kongress har röstat ja till ett förslag för att förhindra att federala myndigheter stängs ned. Nu väntar ännu en omröstning i senaten.

USA slog i det så kallade skuldtaket redan i december, men kongressen gjorde då upp om en frist som går ut i veckan och nu krävs en ny uppgörelse om tillfällig finansiering.

Förslaget som röstats igenom innebär att myndigheterna kan finansieras till och med den 16 februari, och förhindrar att pengaflödet stryps redan i helgen.

Men förslaget måste först godkännas även av senaten, kongressens andra kammare, för att börja gälla och det väntas bli svårare. Där krävs 60 röster, och Republikanerna har bara en knapp majoritet med 51 platser mot Demokraternas 49. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons