Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En pizzeria i Broby eldhärjades tidigt på onsdagsmorgonen.

I Ystad larmades räddningstjänsten om en brand i industrilokaler.

Skåne

Polis, ambulans och räddningstjänst fick rycka ut till en pizzeria i Broby, Östra Göinge kommun, vid 05.20-tiden. Inne i lokalerna ska inredningsdetaljer brunnit och boende i ett angränsade hus fick evakueras tillfälligt.

 

I Ystad fick räddningstjänsten in ett larm om en brand i lokaler på Södra Koboltsgatan vid 00.30-tiden. När man kom fram ska man ha mötts av rökutveckling. Det finns inga uppgifter om några personskador och enligt polisen finns det heller inga misstankar om något brott.

 

Två explosioner vid två skilda bostadshus inträffade i Helsingborg, det första larmet kom vid 23-tiden och det andra efter midnatt.

 

Sverige

Bronsstatyn Morgonbad av Anders Zorn har stulits från Botaniska trädgården i Västerås, rapporterar P4 Västmanland. Statyn tros vara värd över 100 000 kronor.

Larmet kom till polisen på tisdagskvällen, men tidpunkten för konstverkets försvinnande är oklar.

Någon misstänkt finns inte, och polisen hoppas på tips från allmänheten. (TT)

 

Världen

Kina planerar att hålla en militärövning i sundet som skiljer Taiwan från det kinesiska fastlandet.

Övningen är ett sätt för Kina att spänna sina militära muskler efter att ha varnat Taiwans ledare för att söka oberoende eller stärka banden med USA.

Det är den första militärövningen i sundet sedan 2016, och den sammanfaller med Taiwans president Tsai Ing-wens besök i Swaziland, en av Taiwans få återstående allierade.

Kinas fientlighet gentemot Taiwan har ökat sedan valet 2016 då Tsai Ing-wen, som har förespråkat frihet och demokrati för öns befolkning, valdes till president. Kina gör anspråk på ön som en av sina provinser. (TT)

"Barbara Pierce Bush avled tisdag den 17 april 2018 vid en ålder av 92 år", enligt ett uttalande från George Bush den äldres kansli. De var gifta i 73 år.

Som första dam, åren 1989 till 1993, brann hon för att öka läs- och skrivkunnigheten och startade en stiftelse som arbetar med frågan.

För några dagar sedan meddelades det att hennes "hälsa svek" och att hon beslutat att inte längre fortsätta med medicinsk behandling. Hon vårdades i sitt hem omgiven av sin familj den sista tiden. (TT)