Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Bil genom stängsel och in i lastbil i Hässleholm. Två gripna för stöld i Malmö sent på kvällen.

Skåne

Strax före klockan 23 på onsdagskvällen kom larm om en singelolycka med personbil på Helsingborgsvägen i Hässleholm.

Bilen ska ha åkt igenom ett stängsel och sedan fortsatt in i ett parkerat lastbilssläp, uppger fotograf på plats.

Räddningstjänst, polis och ambulans skickades dit. Men ingen person behövde föras till sjukhus, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Mannen, en 22-åring, misstänks för grov vårdslöshet i trafik. Polisen tog hans körkort.

På torsdagsmorgonen kom larm om en singelolycka med personbil söder om Osby. Vägen har stängts av på platsen, enligt Trafikverket.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen strax norr om Östanå klockan 07.07. Räddningstjänst, polis och ambulans skickades till platsen.

Bilen uppges ha åkt in i mitträcket och sedan hamnat i diket. Föraren, som ska ha varit ensam i bilen, klagar över nacksmärtor, enligt polisen.

Trafikverket har satt prognosen för arbetet till klockan 08.30. Vägen beräknas vara avstängd norrut till klockan 08, enligt polisen.

Och sent på onsdagskvällen greps två personer misstänkta för stöld i Malmö. Det var strax före klockan 22.30 som en person slog larm om ett pågående inbrott i Valdemarsro. Polis åkte till platsen och kunde gripa personerna.

Blekinge

Mitt i natten till torsdagen ryckte räddningstjänst ut till Styrmansgatan på Trossö i Karlskrona. Bilar brann i en carport som är hopbyggd med en byggnad där det finns lägenheter.

Larmet kom klockan 03.44. Räddningstjänst åkte till platsen med flera enheter och släckte. Även ambulans och polis skickades dit.

Det brann i tre bilar samt i en carport som dessa stod i, enligt polisen. Det var kraftig rökutveckling på platsen.

– Man fick evakuera boende i närheten på grund av röken. Ingen fick föras till sjukhus vad jag vet. Ambulans var på plats och tittade över dem lite så att ingen var allvarligt skadad, säger Michael Hesselberg, jourförundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

Händelsen rubriceras som mordbrand, men det är inledningsvis oklart hur branden startat. Polisen har spärrat av platsen för en teknisk undersökning.

Sverige

Astra Zeneca arbetar under natten med att få det höga trycket ur systemet vid en av sina anläggningar i Södertälje, skriver företaget på sin sajt.

Gasen kommer att renas genom kolfilter innan den släpps ut, och det kan lukta lite men "ingen miljöpåverkan väntas", enligt företaget.

Målet är att den operativa verksamheten ska kunna starta under morgonen.

Läkemedelsföretaget utrymde lokalerna i Snäckviken, som ligger centralt i Södertälje, under onsdagen eftersom det fanns risk för läckage av farlig vätska ur en tank. Det ökade trycket upptäcktes efter ett strömavbrott som drabbade hela kommunen. Räddningstjänsten tillkallades i förebyggande syfte. Avspärrningarna togs bort under eftermiddagen. (TT)

Världen

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa har "nått en ny fas" sedan ett fall upptäckts i staden Mbandaka med en miljon invånare, enligt landets hälsominister Oly Ilunga Kalenga.

Världshälsoorganisationen (WHO) har skickat 4 000 doser ebolavaccin till landet i ett försök att hejda utbrottet av den smittsamma febersjukdomen.

23 personer tros ha avlidit i ebola i Kongo-Kinshasa sedan april. (TT)

Den amerikanska delstaten Texas har avrättat en 37-årig man som dömts till döden för ett rånmord i San Antonio 2003.

Han avrättades med en giftinjektion. Mannen har hela tiden hävdat att han varit oskyldig.

Det är den elfte avrättningen i USA i år, och den sjätte i Texas. Dödsstraff tillämpas i 31 av USA:s delstater, Texas utför överlägset flest. (TT)