Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Kraftig brand på gård utanför Broby. Terrängbrand i Ljunghusen och grov misshandel i Malmö.

Skåne

Det brann kraftigt i en byggnad på en gård strax öster om Broby i Skåne under natten till lördagen. Men varken människor eller djur ska ha skadats fysiskt, enligt räddningstjänsten.

Larmet om branden kom 22.40 på fredagskvällen. Räddningstjänst åkte till platsen med flera enheter från Osby, Sibbhult, Broby och Kristianstad.

– Vi har en brand i en lada och den har brunnit upp. Det var full fyr när Broby kom till platsen. De inriktade sig på att skydda boningshus och närliggande grejer och det har man lyckats med, säger Peter Rosenqvist, räddningsledare vid räddningstjänsten i Kristianstad, strax före klockan 00.30.

Brandorsaken är oklar på lördagsmorgonen och polisen ska göra en brandplatsundersökning.

På fredagskvällen meddelade polisen att en 37-årig man anhållits som misstänkt för branden på Tomarps gårdshotell som rasade under dagen.

Under natten till lördagen kom larm om en terrängbrand vid Solbacksvägen i Ljunghusen.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 04.07. Cirka 15-20 kvadratmeter mark ska ha brunnit.

Räddningstjänst åkte till platsen, men när man kom fram hade någon redan släckt med en trädgårdsslang, uppger SOS Alarms händelseinformation.

Räddningstjänsten arbetade med att eftersläcka.

Klockan 01 kom larm om en singelolycka på Hyltarpsvägen utanför Svedala.

Polis åkte till platsen där en bilförare kört in i ett träd. Kvinnan togs med för ytterligare provtagning efter att ha blåst positivt för alkohol.

Hon misstänks nu för rattfylleri alternativt grovt rattfylleri. Polis tog hennes körkort.

Strax före klockan 02.30 larmades polis till Augustenborgstorget i Malmö där det ska ha uppstått ett större bråk. Men när man kom dit ska bara en misshandlad man i 35-årsåldern ha varit kvar.

Mannen fördes till sjukhus i ambulans med en sårskada i huvudet, enligt polisen som uppger att en sten kan ha använts vid misshandeln.

Tidigt på lördagsmorgonen är ingen misstänkt eller gripen.

Sverige

Strax efter klockan 02.30 kom larm om en brand i ett flerfamiljshus i Nybro. Fyra personer fördes till sjukhus för kontroll.

Räddningstjänst och flera ambulanser skickades till sjuvåningshuset på Dahlborgsgatan.

– Hela ovanvåningen plus någon lägenhet längre ner är mer eller mindre urbrända, säger Johan Aronsson, räddningschef i beredskap, klockan 04.

Då är branden inte under kontroll. Brandorsaken är oklar inledningsvis.

– Vi håller på med evakuering, säger Aronsson.

Senare uppger polisen att fyra personer förts till Länssjukhuset i Kalmar för kontroll.

– De har andats in rök, säger Per Bergendahl, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Alla räddningstjänststyrkor från Nybro var på plats under natten liksom enheter från Kalmar och Emmaboda.

Polisen har gjort en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

– En person är misstänkt utifrån uppgifter som framkommit när polisen har varit på plats.

Men ingen är gripen på lördagsmorgonen.

Polisen har skjutit en person i Täby, norr om Stockholm, rapporterar flera medier. Detta efter att han uppträtt hotfullt.

– En misstänkt beväpnad man uppträdde hotfullt mot polispersonalen på Täby polisstation. Då tvingades polispersonal att rikta verkanseld mot mannen, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen till Aftonbladet.

Mannen har förts till sjukhus. Hans skador bedöms inte vara livshotande. (TT)

Världen

På två dygn har ungefär 1 500 migranter undsatts när de försökt ta sig från Libyen till EU, meddelar Italiens kustbevakning. Hittills i år har trafiken över Medelhavet minskat kraftigt. Men läget för migranterna i Libyen är svårt.

Räddningsaktioner, av både myndigheter och hjälporganisationer, har de senaste dygnen genomförts runt ett stort antal överlastade båtar i Medelhavet. I torsdags plockades ungefär 500 människor upp och fördes till Italien, under fredagen över 1 000. (TT)

"Det ser ut som att vi skriver historia i morgon", skriver Leo Varadkar , Irlands premiärminister och ja-förespråkare i folkomröstningen om ändring av abortlagarna.

Han syftar i sitt Twitter-inlägg på två vallokalsundersökningar som tyder på promenadseger för att lätta på lagstiftningen.

Enligt de två mätningarna i irländska medier blir resultatet nästan 70 procent ja mot drygt 30 procent nej. (TT)