Nyheter

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Grov mordbrand i ett flerfamiljshus i Broby och en brand i en stor rishög i Vinslöv, här är nattens händelser.

Skåne

Vid halv fyra kom ett larm om brand i ett flerfamiljshus i Broby. Det är en stol som brinner i ett trapphus, men den kan snabbt släckas av räddningstjänsten.

Eftersom det till en början fanns risk för spridning och fara för de boende så har polisen rubricerat händelsen som grov mordbrand.

Tidigare på natten brann även en personbil i Broby.

En stor rishög i Vinslöv började brinna under natten mot söndagen. Rishögen är 15 gånger 50 meter stor och initialt vet man inte vad som orsakat branden.

Lågor och rök från branden har synts över hela Vinslöv under natten, enligt ett vittne.

Det finns ingen spridningsrisk till mer än närliggande markområden. Räddningstjänsten var på plats med personal från både Vinslöv och Hässleholm under natten.

En man i 30-årsåldern är misstänkt för rattfylleri efter att ha stoppats i en personbil på E6 mellan Maglarp och Skegrie under natten. Han fick följa med till polisstationen för provtagning.

Sverige

En hoverboard som inte var inkopplad exploderade i en lägenhet i Nybro sent på lördagen. Ingen person ska ha skadats allvarligt av händelsen, men ett par personer åkte till sjukhus efter att ha andats in rök.

Familjen i lägenheten la ett täcke över hoverboarden och la ut den på balkongen samt stängde dörren till rummet där explosionen skedde. Räddningstjänsten är imponerad över deras rådiga agerande.

Tre personer greps i värmländska Hagfors under lördagskvällen sedan polisen fått larm om att de riktat vapen mot andra, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Två av dem anhölls senare, men den tredje försattes på fri fot på grund av sin låga ålder, uppger polisen för TT.

– Vi fick in samtal om en bil som färdades mellan Karlstad och Hagfors. De som satt i den bilen riktade vapen mot andra trafikanter, säger Erik Hiding, vakthavande befäl vid polisen, till tidningen.

Efter att polisen fått stopp på bilen kunde två av fem personer i bilen gripas direkt. Tre andra lyckades springa därifrån men en av dem kunde spåras upp med hundpatrull.

Kolsyrevapen hittades i bilen men eftersom två personer inte har hittats är det oklart om det fanns annat inledningsvis också i bilen, uppger polisen.

De tre misstänks för grovt olaga hot. Bilens förare misstänks dessutom för drograttfylleri och de andra två för ringa narkotikabrott. (TT)

EU-kommissionen kräver att beslutet om huruvida rökning ska förbjudas på uteserveringar, busshållplatser, perronger och lekplatser i Sverige ska skjutas upp, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Förslaget kom i januari. Tanken var att beslut skulle tas under våren och att förbudet skulle gälla från den 1 januari 2019.

Sverige får nu fatta beslut i frågan tidigast den 31 juli, men riksdagen har beslutat att skjuta upp beslutet till efter valet. (TT)

Världen

Paris och Berlin är väldigt nära en överenskommelse om reformer inom eurozonen, twittrar Frankrikes finansminister Bruno Le Maire efter överläggningar med tyske kollegan Olaf Scholz.

På tisdag träffas ländernas ledare Angela Merkel och Emmanuel Macron.

Länderna vill närma sig varandra i frågan inför EU-toppmötet om två veckor där reformplaner står på agendan. Macron har stora visioner om förändringar medan Merkel har en mer försiktig inställning. (TT)

En person har omkommit vid fjället Katthammaren i norska Møre og Romsdal efter ett så kallat basejump, hopp med fallskärm från en fast punkt på hög höjd.

Polisen fick larmet om olyckan vid 17-tiden, och en räddningsinsats med bland annat helikopter inleddes. Fallskärmshopparen låg i kuperad terräng omkring 800 meter från fjälltoppen.

På kvällen uppgav polisen att personen bekräftats död. (TT)

Föräldrar till en femårig pojke som vällt ner en skulptur i delstaten Kansas i USA fick hem en saftig räkning på över en miljon kronor i skadestånd, rapporterar nyhetskanalen ABC News.

Familjen hade besökt konsthallen i staden Overland Parks kulturhus, då pojken vid ett obevakat tillfälle rev ned en skulptur till marken som var placerad på en piedestal.

Försäkringsbolaget ansåg att föräldrarna var skyldiga att betala skulpturens försäljningspris eftersom skadorna från fallet inte kunde repareras. Händelseförloppet fångades på kulturhusets övervakningskamera och visade hur pojken nästan fick skulpturen över sig i fallet. I brevet från försäkringsbolaget stod det att föräldrarna agerat vårdlöst eftersom pojken inte var under uppsikt.

– Är det rimligt att besöka ett ställe som välkomnar barn och oroas över att konst för 1,4 miljoner kronor ramlar över ens barn?, säger mamman till ABC News. (TT)