Annons

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Skottlossning och explosion här följer några av nattens händelser.
Publicerad 25 juni 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Vid klockan 23 på söndagskvällen fick polisen in många samtal från personer som tyckt sig höra skottlossning i området runt Vemmenhögsgatan i Kristianstad.

Annons

På plats har polisen hittat tomhylsor men vad som har hänt är oklart.

– Vi har ingen drabbad och ingen gärningsman, säger Peter Martin, vakthavande befäl på polisen.

Polisen har vid 05 inte hittat något som tyder på att det finns skadade.

Händelsen rubriceras som grovt vapenbrott eftersom tomhylsorna är upphittade på allmän plats, enligt Martin Larsson, inre befäl på Kristianstadspolisen.

Patruller och hundpatrull har varit ute i området under natten och en teknisk undersökning ska göras av de tomhylsor som hittats.

En explosion har inträffat utanför en lägenhet vid ett flerfamiljshus i Helsingborg. Ingen människa har skadats.

– Det är skador på ett fönster till en balkong eller altan, säger Peter Martin vid polisregion Syd.

Larmet om en smäll kom vid klockan 00.25.

– Det rör sig om ett mindre föremål som är inslängt, något hemmabygge. Det är ingen handgranat eller något sådant, säger Peter Martin.

Ingen har gripits. (TT)

Annons

En singelolycka skedde på E65 väster om Ystad under natten. Larmet kom vid halv fyra på måndagsmorgonen. Enligt SOS-alarm är det en personbil som kört in i ett sidoräcke efter att ett däck har gått sönder.

Vägen var avstängd mellan Marsvinsholm och Bjärsjö SV i riktning mot Ystad under arbetet med olyckan. Ungefär en timme efter olyckan var räddningstjänsten klara på platsen.

Ingen person har förts till sjukhus med ambulans.

Sverige

Polisen utreder misstänkt vapenbrott i Lindome söder om Göteborg efter larm om skottlossning.

Flera personer ringde polisen vid 22-tiden. Flera patruller skickades till platsen.

– Vi har nu kunnat konstatera att det har varit någon typ av skottlossning. Vi bedömer det som om någon har provskjutit någon form av automatvapen på en plats där, vi har hittat ett antal tomhylsor, säger Jens Christensen vid polisregion Väst.

– Men det finns inga uppgifter om att någon ska vara skadad eller att det skulle vara någonting annat än just det.

Tomhylsorna är tagna i beslag och en teknisk undersökning ska göras. Ingen har gripits. (TT)

Två personer har anhållits i sin utevaro sedan en man skjutits i Halmstad under söndagskvällen.

Annons

Larmet kom in till polisen strax efter klockan 20, då flera personer ringde och sade att de hört skott i centrala Halmstad.

En skottskadad person fördes till sjukhus.

– Det är bekräftat att personen har skjutits, säger Jens Christensen vid polisregion Väst.

Enligt lokala medier handlar det om en man i 20-årsåldern som vårdas med lindriga skador.

En förundersökning har inletts om försök till mord. Platsen för skottlossningen spärrades av och polisen har hört flera vittnen. (TT)

Världen

Recep Tayyip Erdogan vann presidentvalet i Turkiet, meddelar landets valmyndighet.

– President Recep Tayyip Erdogan fick absolut majoritet av alla giltiga röster, säger Sadi Güven, ledare för Turkiets valmyndighet (YSK).

Att Erdogan fick mer än 50 procent av väljarnas stöd innebär att det inte blir en andra valomgång.

Den sittande presidenten utropade sig själv som segrare under söndagskvällen, men oppositionen hävdade då att resultatet inte var klart och hade invändningar mot rösträkningens utförande.

Annons

Anhängare firade utanför residenset och utanför det styrande partiet AKP:s högkvarter i Ankara.

Enligt uppgifter från YSK hade Erdogan fått 52,5 procent av rösterna då 99 procent räknats, medan huvudmotståndaren Muharrem Ince från partiet CHP fått 31,7 procent, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anadolu.

Den vanligtvis pratsamme Muharrem Ince har inte kommenterat beskedet, men twittrar att han kommer med ett uttalande under måndagsmorgonen.

Erdogan kommer att bli först med att få den utökade makt som tillfördes presidentämbetet i fjol. Enligt kritiker urholkar reformen, som träder i kraft efter valet, demokratin och rättsväsendets oberoende och för landet närmare enmansvälde. (TT)

USA:s president Donald Trump anser att människor som tar sig in i USA på olagliga sätt borde skickas tillbaka omedelbart utan några juridiska processer.

Trump liknar i ett Twitterinlägg immigranter vid inkräktare som försöker "bryta sig in i" landet.

Förslaget mötte under söndagen skarp kritik från både rättsexperter och företrädare för immigranters rättigheter, som säger att ett sådant förfarande skulle bryta mot landets konstitution. (TT)

Hela polisstyrkan i den mexikanska staden Ocampo, där en borgmästarkandidat dödades för några dagar sedan, utreds.

– Allihop förhörs, som lagen föreskriver, om huruvida någon har varit delaktig i ageranden som bryter mot stadens regler, säger säkerhetsrådet i delstaten Michoacán.

Delstatens internutredare har hand om ärendet men har inte uttalat sig om utredningen är kopplad till dödsskjutningen av borgmästarkandidaten Fernando Ángeles. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons