Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Man åkte till platsen och hittade en totalförstörd bil vid Spårvägen. Den togs i beslag för en teknisk undersökning. Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Bil totalförstörd i explosion i Trelleborg. Grovt rattfylleri på E65.

Skåne

Strax före klockan 03 på natten till lördagen larmades polis om en hög smäll i Stadsparksområdet i Trelleborg.

Polisen misstänker att en eller flera personer har framkallat en explosion och på så sätt utsatt andra för fara. Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse.

En man stoppades av polis på E65 väster om Ystad vid 01.30-tiden på natten till lördagen.

Han ska ha varit påverkad av alkohol när han körde bil och provresultatet var 1,12 promille alkohol i blodet, enligt polisen.

Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0. Mannen misstänks nu både för grovt rattfylleri och grov olovlig körning.

En ko har gått ner sig i en sjö nordost om Bjärnum och räddningstjänsten har ryckt ut för att undsätta djuret.

Första larmet om kon kom klockan 21.45 på fredagen, sedan följde fler larm och enligt dem har kon gått ner sig i Tuvesjön vid Furulundsbacken nordost om Bjärnum, på gränsen mellan Hässleholm och Osby.

Kon uppges stå på benen, men vid 22.30-tiden hade räddningstjänsten ännu inte hunnit fram till platsen.

När räddningstjänsten kom dit hittade man inte kon. Ägaren ska ha sagt att insatsen kunde avbrytas, enligt SOS Alarms händelseinformation, som inte har någon uppgift om hur det gick med djuret.

En 16-årig pojke har förts till sjukhus med allvarliga skador efter att ha blivit knivhuggen på en ungdomsfest i Trångsund söder om Stockholm.

Vid femtiden på lördagsmorgonen var den skyldige fortfarande på fri fot, men tillståndet för den skadade pojken något bättre.

– Vi pratade med sjukhuset för en stund sedan och enligt läkaren är det en god prognos och han tror att pojken kommer klara sig, säger Carina Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Pojken befann sig på en fest i en samlingslokal i Trångsund när det uppstod bråk mellan några ungdomar utanför.

Under bråket blev pojken knivhuggen i bröstet av en annan pojke som försvann från platsen efter dådet.

Larmet inkom klockan 23.08 och när polisen kom till platsen hittades pojken svårt skadad.

Brottsplatsen har spärrats av och polisen har inlett en förundersökning gällande mordförsök. (TT)

Världen

Det blev bitvis våldsamt när upp till 80 000 demonstranter samlades i Bukarest för att protestera mot korruption i Rumänien. Polis använde vattenkanoner och tårgas när en del demonstranter försökte bryta igenom avspärrningar.

Enligt räddningstjänsten behövde uppemot 250 personer vård. Tio poliser skadades av kastade föremål.

Mygel är ett stort debattämne i Rumänien. I juli avskedades åklagaren Laura Codruta Kovesi, ett affischnamn mot korruptionen. (TT)

Brasilien uppnådde redan förra året målet om koldioxidneddragningar från avskogning för 2020, enligt miljödepartementet i Brasília.

Utsläppen från avskogning i Amazonas har minskat med 610 miljoner ton koldioxid, medan 2020-målet var minus 564 miljoner ton. På Cerradon – den brasilianska savannen – minskades utsläppen med 170 miljoner ton, medan målet var 104 miljoner, enligt myndigheterna.

Båda dessa naturområden suger upp oerhörda mängder koldioxid ur atmosfären, och ses som avgörande för hela planetens klimat.

– Det politiska budskapet är att vi kan och bör vara kvar i Paris-avtalet, det är möjligt att uppnå målen som satts upp, säger Thiago Mendes, regeringens ansvarige för klimatarbetet, i samband med mötet FBMC (Fórum Brasileiro de Mudança do Clima).

Fortsatta minskningar är uppsatta som mål åren 2025 och 2030. (TT)