Annons

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Flera inbrott i Skåne i natt
Publicerad 24 augusti 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Vid 02 skickas en polispatrull till Näsby i Kristianstad där uppringaren har avbrutit ett inbrott. Gärningsmannen ska ha försökt ta sig in i en bostad med hjälp av en stege men blev påkommen och lämnade platsen.

Annons

En kvinna i Malmö ringer in till polisen och berättar att hon nyligen träffat på två inbrottstjuvar i sin lägenhet. De hade tagit sig in genom ett fönster och stulit saker innan de lämnade adressen.

En stund senare ringer en väktare polisen och berättar att två män står och fifflar med ett betalkort på Möllenvångstorget. Polisen kommer till plasten och hittar stöldgods från inbrottet på männen som grips.

En man i Helsingborg ertappades under natten med att göra inbrott.

Polis kallades till ett företag där flera rutor är krossade och enligt väktare finns en misstänkt gärningsman på plats. Polisen spårade med polishund i byggnaden och den misstänkte påträffades då och kunde gripas misstänkt för stöld genom inbrott.

Sverige

En misstänkt seriemordbrännare åtalas för den brand som totalförstörde det så kallade Berlinghuset i Ronneby för tre år sedan. Den misstänkte 34-åringen är misstänkt för flera mordbränder som tros vara riktade mot kvinnor, skriver Sydöstran.

Åklagare i Blekinge lade ner förundersökningen mot den misstänkte mannen i början av 2016 på grund av svårt bevisläge, men under våren 2018 beslutade kammaråklagare Lotta Nielsen i Göteborg att återuppta utredningen.

– Vi arbetade med två andra mordbränder i Göteborg där 34-åringen misstänks vara gärningsman. När vi såg ett liknande modus vid branden i Ronneby beslutade jag att ta upp förundersökningen igen, säger Lotta Nielsen till Sydöstran.

34-åringen har genom vittnesuppgifter och annan bevisning, bland annat dna, bundits till brandplatserna, eller dess närhet. Mannen nekar till alla anklagelser. Han sitter häktad sedan den 1 mars.

Mannen står nu åtalad för två fall av mordbrand samt en grov mordbrand. Den sistnämnda åtalspunkten gäller Ronnebybranden. Han krävs också på skadestånd på totalt över 1,2 miljoner kronor. (TT)

Annons

Norrköping inför slumpmässiga drogtester av elever på de kommunala gymnasieskolornas yrkesprogram.

En av orsakerna till beslutet är att det förekommer elever som är drogpåverkade på skolan under skoltid, skriver Folkbladet.

För att kunna drogtesta elever måste man ha deras eller deras målsmäns samtycke, det gäller även när drogtesterna ska vara frivilliga och slumpmässiga. I ett första steg ska ett 20-tal klasser i årskurs 1 på de kommunala gymnasiernas yrkesprogram informeras om drogtesterna och därefter erbjudas samtycke.

Drogtesterna kommer, när de genomförs, göras av personal på skolan som utbildats inom elevhälsan. (TT)

En man i Ljusdal åtalas för mordförsök efter att ha jagat sin före detta flickvän med kniv och knivhuggit henne svårt i centrala Ljusdal i juli.

Mannen, som är i 50-årsåldern, började bråka med kvinnan i en bil och när han huggit henne med kniven lyckades hon fly ut ur bilen, skriver helahälsingland.se

Mannen jagade efter henne och attackerade kvinnan med kniven och högg henne på överkroppen inför flera vittnen. Han greps kort efter händelsen av polis.

Kvinnan fördes till Uppsala med svåra, men inte livshotande skador. (TT)

Världen

Skatteminister Scott Morrison har valts till ny australisk premiärminister efter att Malcolm Turnbull röstats bort vid ett partimöte.

Annons

Morrison vann över tidigare inrikesminister Peter Dutton, som var den som utmanat om premiärministerposten. (TT)

Runt 600 personer har evakuerats från sina hem då en skogsbrand härjar utanför Berlin.

Elden har spridit sig på en yta på ungefär 300 hektar söder om Potsdam, som ligger sydväst om den tyska huvudstaden. Branden närmar sig tre byar, där invånare har blivit tillsagda att utrymma.

Flera hundra brandmän deltar i en omfattande släckningsinsats. Elden spred sig snabbt då marken i området är torr. (TT)

Stevie Wonder, Jennifer Hudson, Faith Hill, Chaka Khan och många andra artister kommer att uppträda vid Aretha Franklins begravning nästa vecka, rapporterar The Hollywood Reporter med hänvisning till nyhetsbyrån AP som har talat med Gwendolyn Quinn som var Franklins presstalesperson i många år.

Ceremonin kommer att innehålla flera gospelinslag och hålls i Greater Grace Temple i Detroit den 31 augusti.

Souldrottningen Aretha Franklin avled den 16 augusti i år. Hon blev 76 år gammal. (TT)

Ryska påverkansförsök på nätet har inte begränsat sig till den amerikanska presidentvalskampanjen 2016. De har även riktat in sig på att elda på debatten om vaccineringar, visar en ny studie.

Enligt studien från George Washington University har Twitterkonton som verkar ha kontrollerats av botar och ryska nättroll låtsats vara användare som engagerat sig i vaccindebatten.

Botarna publicerade inlägg för och emot vaccinationer mellan 2014 och 2017. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons