Nyheter

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Misshandel, krock med träd och brinnande fordon.

Skåne

En personbil har krockat med ett träd mellan Verum och Osby.

Larmet kom strax före 07 på lördagsmorgonen och ambulans, räddningstjänst och polis åker till platsen. Det är föraren som själv ska ha larmat SOS. Det är oklart om någon har kommit till skada.

Trafiken förbi olycksplatsen väntas vara begränsad fram till 08.30 enligt Trafikverket.

Polisen har sent på fredagen gripit en man misstänkt för stöld av en cykel.

– Det var en som såg när han lastade den in i en bil. Han tog den från ett cykelställ, säger Anders Olsson, jourhavande förundersökningsledare hos polisen.

När polisen kom till platsen kunde de gripa mannen, som är i 60-årsåldern. Han är nu misstänkt för stöld och förhörs under natten, sedan beslutar åklagare om han ska anhållas.

Två bilar och en husvagn har brunnit i Helsingborg i natt. Fordonen stod på samma parkeringsplats och alla tre blir helt utbrända. Det skrivs en anmälan om skadegörelse.

En man blev bestulen på sin mobiltelefon och även sparkad på medan han låg ner. Detta skedde i Malmö under natten och gärningsmännen ska ha varit flera. Den misshandlade mannen fördes till sjukhus med ambulans och polisen skriver anmälan om grov stöld och misshandel.

Sverige

En man som, med en sopkvast som tillhygge, gav sig på kroggäster och fönster i centrala Kalix har gripits av polis.

Det var flera vittnen som ringde in och larmade om att mannen krossade fönster vid 22-tiden på fredagskvällen, skriver Haparandabladet. Polisen uppger på sin sajt att han först härjade utomhus och sedan gav sig på gäster inne på en krog.

– Han är nu misstänkt för misshandel och olaga hot, säger Johan Aittamaa, befäl vid polisen i region Nord, till Aftonbladet.

– Han ligger nu för tillnyktring och kommer höras efter det, tillägger Aittamaa. (TT)

Kritiken är hård mot SVT efter duellen mellan Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) i Norrköping.

"Jag tycker att seriösa politiker borde gå samman och kräva att dessa jippon upphör", skriver den forne statsministern Carl Bildt (M) på Twitter. "En seriös dialog kräver ett seriöst format".

"SVT slarvade bort en av valrörelsens viktigaste kvällar", skriver DN:s Erik Helmerson.

"För en gammal SVT-medarbetare var det sorgligt att skåda detta oväntade magplask", kommenterar K G Bergström i Expressen.

Kritiken går bland annat ut på att tempot var för högt, och att de inblandade alltför sällan kunde prata till punkt (TT)

Ganska få av de uppemot 140 berörda som har rätt till skadestånd för terrordådet i Stockholm 2017 har ansökt om pengarna, rapporterar SR Ekot.

Eftersom den dömde gärningsmannen Rakhmat Akilov ej har de medel som krävs behöver offren ansöka hos Brottsoffermyndigheten för att få ut delar av de 14 miljoner kronorna. Men bara ett 30-tal ansökningar har kommit in.

– Vi hade nog väntat oss fler nu direkt efter sommaren, säger Åsa Lundmark på myndigheten. (TT)

Världen

USA bekräftade på fredagen sina planer att frysa sitt bistånd på mer än 200 miljoner dollar till FN:s organ för palestinska flyktingar, UNRWA.

– Administrationen har noga utvärderat saken och beslutat sig för att USA inte ska ge mer bidrag till UNRWA, sade utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert.

USA:s president Donald Trump har tidigare motiverat beslutet med att han vill se förändringar i UNRWA:s organisation. (TT)

Den legendariska New York-tidningen Village Voice läggs ner.

"Det är en mörk dag för journalistiken och en stor förlust för New York", kommenterade stadens borgmästare Bill de Blasio beskedet på Twitter.

Sedan 1955 har Village Voice stått för en alternativ skildring av New York och dess kulturliv. Men nu är det slut.

Under fredagen meddelade ägaren Peter Barbey personalen att halva styrkan sägs upp på dagen. Halvan som blir kvar ska enbart ägna sig åt arkivarbete. Inget mer redaktionellt material ska publiceras. (TT)

Kaia Kanepi blev för svår. Rebecca Peterson är utslagen ur US Open, efter 3–6, 6–7 (3–7) mot estniskan i tredje omgången. Men det innebär ändå kulmen på ett starkt och lovande grand slam-år för 23-åringen.

Hade Peterson vunnit fredagens match hade hon ställts mot superstjärnan Serena Williams, som senare samma kväll slog ut sin storasyster Venus Williams med siffrorna 6–1, 6–2. Nu blir det alltså 33-åriga Kanepi, rankad 44 i världen, som möter lillasyster Williams, för närvarande 26:a på världsrankningen.

Bland andra tunga namn kvar i turneringen finns regerande mästarinnan Sloane Stephens, som i åttondelsfinalen möter Elise Mertens. (TT)

Rafael Nadal är klar för åttondelsfinal i US Open. Men ryssen Karen Chatjanov gav sig inte direkt frivilligt.

Efter nästan fyra och en halv timmes kamp slutade matchen 5–7, 7–5, 7–6 (9–7), 7–6 (7–3).

Förutom att ta första setet var 22-årige Chatjanov ytterst nära att ta även andra. Han hade även setboll i fjärde set. Försteseedade Nadal, som vunnit US Open tre gånger, får nu göra upp med Nikoloz Basilashvili, Georgien, om en plats i kvartsfinalerna. (TT)