Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Brand vid skola i Malmö. Motorcykel förstörd i brand i Kristianstad.

Skåne

Det brann i baracker vid Kungshögsskolan i Oxie i Malmö under natten mot fredag. Räddningstjänsten fick larmet vid klockan 01.30.

– Det fanns risk att den skulle sprida sig till huvudbyggnaden men vid fyratiden var läget under kontroll, säger Mats Streer, inre befäl vid räddningstjänsten i Skåne, till Aftonbladet. (TT)

En motorcykel blev helt utbränd i en brand i Gamlegården i Kristianstad sent på torsdagskvällen.

Larmet om branden nära Vårdcentralen Näsby kom klockan 23. Räddningstjänsten åkte till platsen och släckte.

Tidigt på fredagsmorgonen ska två bilar ha krockat i Lindeborgsrondellen i Malmö. Polis och ambulans skickades till platsen.

Båda bilarna bärgades och vägen kunde öppnas för trafik. En av de inblandade personerna ska ha klagat på smärta i nacken, uppger polisen.

Sverige

Det började brinna i en idrottshall vid Ekhagsskolan i Dals Långed i Bengtsfors kommun sent på torsdagskvällen. På morgonen brinner det fortfarande och hallen kommer att bli helt förstörd, enligt räddningstjänsten.

Allmänheten uppmanas att hålla sig inomhus eftersom röken är giftig då det är plast och isolering som brinner.

– Vår inriktning är framförallt att skydda närliggande byggnader. Huvudbyggnaden på låg- och mellanstadieskolan är bara cirka 15 meter bort från sporthallen. Men sporthallen och tillhörande omklädningsrum och förråd är totalförstört och brinner för fullt, säger Christian Rådén, räddningschef i Bengtsfors kommun på fredagsmorgonen.

Ingen person ska ha skadats fysiskt vid branden.

Skolan kommer att vara stängd under fredagen. Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.

Världen

Arbetet fortsätter för att hitta fler överlevande efter ett jordskred i Japan som orsakats av ett kraftigt jordskalv.

16 personer har rapporterats döda och ytterligare runt 26 saknas i den lilla staden Atsuma i landets norra delar, där många bostadshus förstördes när en bergssluttning gav vika i skalvet.

– Vi har hört att det fortfarande finns människor som sitter fast under leran, så vi har jobbat dygnet runt men det har varit svårt att rädda dem, säger en i räddningsmanskapet till public service-bolaget NHK.

– Vi kommer att vidta åtgärder för att hitta dem snabbt, säger han. (TT)

Ett jordskalv med magnituden 6,2 har drabbat ett glesbefolkat område i centrala Ecuador. Skalvet hade sitt centrum på drygt nio mils djup efter klockan 21 på torsdagskvällen lokal tid, enligt USA:s geologiska myndighet USGS.

Skalvet kändes i huvudstaden Quito och i flera andra delar av landet, men inledningsvis kom inga rapporter om personskador.

2016 drabbade ett skalv med magnituden 7,8 landet. Då dödades 673 människor och runt 6 000 skadades. (TT)

Kvarlevor efter minst 166 människor har hittats i en massgrav i delstaten Veracruz i östra Mexiko, uppger delstatsåklagare Jorge Winckler. Det är en av de största massgravarna som har hittats i landet.

Graven finns i delstaten Veracruz centrala delar, men myndigheterna går av säkerhetsskäl inte ut med den exakta platsen, säger Winckler.

Utredare har hittat 200 klädesplagg, 144 id-kort och andra personliga tillhörigheter sedan arbetet inleddes den 8 augusti. Enligt analyser handlar det om minst 32 stycken separata gravar som är minst två år gamla.

Delstaten Veracruz, där hamnstaden med samma namn ligger, har en historia av korrupt politik och våldsamma konflikter mellan drogkarteller. (TT)