Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåpbil brann vid kiosk i Kristianstad. Containerbrand i Malmö.

Skåne

På natten till måndagen brann en skåpbil på Näsby i Kristianstad.

Larmet om branden vid Näsbychaussén kom klockan 01. Räddningstjänsten ryckte ut till platsen.

– Den stod intill en kiosk och det var risk för att branden skulle sprida sig. Men det gick inte in i kiosken utan det släcktes på utsidan, säger Johan Sjöberg, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Väggen ska ha fått skador.

Räddningstjänsten har inga uppgifter om att någon skadats fysiskt vid händelsen.

Polis var också på plats och uppger att en person som upptäckte branden delvis släckte den med brandsläckare. Men ingen misstänkt person har gripits på måndagsmorgonen.

Och i Malmö brann det i en container vid Thomsons väg i Rosengård. Polis och räddningstjänst skickades dit strax före klockan 06.

Ingen är gripen som misstänkt på måndagsmorgonen och ingen person ska heller ha skadats fysiskt.

Polisen har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand.

Sverige

En hög smäll hördes under natten på Upplandsgatan i centrala Stockholm.

Minuterna innan smällen, strax efter klockan 02, krossades ett fönster till ett företag på samma plats.

– Boende har larmat om att de hört rutan krossas på ett företag och strax efter hördes en hög smäll från samma företag som vi misstänker kan vara en mindre explosion, säger Jari Kalliorinne, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Flera patruller finns på platsen för att undersöka smällen men i nuläget finns ingen misstänkt. (TT)

Det svenska valet dominerar många utländska mediers sajter. Tyska Die Welt skriver att Sverigedemokraterna är elefanten i rummet som de andra partierna ignorerar och att partierna nu tvingas omorganisera sig. "Det är fortfarande spännande i Sverige."

Många tar upp den svåra politiska situation som Sverige befinner sig i. Finska Hufvudstadsbladet skriver att "valet blev en rysare – och regeringsbildandet blir en thriller". Norska Verdens Gang är inne på samma linje och kallar det svenska valet för en valthriller. Danska Politiken skriver att valdramat kanske bara har börjat nu när rösterna är räknade. (TT)

Världen

Sju personer, däribland två brittiska turister, skadades när en man beväpnad med kniv och metallstång gick till attack i Paris.

Flera personer försökte stoppa honom genom att kasta bouleklot. Tillståndet för fyra av de skadade beskrivs som kritiskt.

Attacken ägde rum sent på söndagskvällen vid Bassin de la Villette, ett populärt område för både turister och boende som vill promenera vid vattnet eller besöka de många kaféerna och restaurangerna. Ögonvittnet Youssef Najah berättar för AFP att han gick längs kanalen när han såg en man komma springandes beväpnad med en cirka 25–30 centimeter lång kniv.

– Det var runt 20 personer som jagade honom och kastade bouleklot mot honom. Han fick en fyra–fem bouleklot i huvudet men de lyckades inte stoppa honom, säger han.

Mannen ska sedan ha tagit skydd i en gränd, och det var där han strax efteråt angrep de två brittiska turisterna.

Enligt poliskällor är gärningsmannen, som greps efter händelsen i centrala Paris nordöstra delar, en ung man med afghansk bakgrund. Vem han valde som offer verkar ha varit slumpartat, men polisen beskriver inte händelsen som terrorism. (TT)