Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Gripanden i Broby och Stilleryd efter misstanke om stöld och häleri. Bil in i träd vid riksväg 19.

Skåne/Blekinge

En man och en kvinna har gripits och anhållits efter att ha stoppats i en bil i Stillerydshamnen.

Färden tog slut vid 17-tiden på lördagen.

– De hade misstänkt stöldgods med sig. De sitter anhållna här och vi ska försöka härleda godset under morgondagen, säger Jessica Mårtensson, jourförundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

De anhållna är en man 40-årsåldern och en kvinna i 30-årsåldern. Polisen har tagit bilen i beslag.

Senare på lördagskvällen, vid klockan 21.30, greps även en man i Broby som misstänks för häleri och delaktighet i det aktuella fallet.

– Vi har inte kunnat prata med honom för han är fortfarande berusad, säger Martin Larsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad, klockan 06.15 på söndagsmorgonen.

Skåne

Sent på lördagskvällen ryckte räddningstjänsten ut till en singelolycka med personbil utanför Kristianstad.

Larmet om olyckan på riksväg 19 mellan Vinnö och Färlöv kom klockan 23.08.

– Det var en bil som hade kommit från Färlövshållet, färdades mot Kristianstad och av någon anledning åkt in i en elstolpe, som hade gått av, och sen vidare in i ett träd, säger Joakim Nilsson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

I bilen åkte en kvinna som före det att räddningstjänsten kom till platsen ska ha fått hjälp av några förbipasserande. Hon omhändertogs sedan av ambulanspersonal, enligt Nilsson.

– Vi misstänker drograttfylleri. Sedan är det inte säkert att det är så, vi måste skicka det till analys, säger Martin Larsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Klockan 23.45 meddelade Trafikverket att det var full framkomlighet på platsen igen. Vid midnatt har räddningstjänsten åkt därifrån medan polis är kvar i väntan på bärgare.

En personbil kördes rakt in i polisstationen i Båstad på lördagskvällen, skriver HD.

– Vi har indikationer på att det skulle vara medvetet, säger Marcus Andersson, inre befäl vid polisen i Helsingborg, till tidningen.

Bilen lämnade platsen och polisen har inte någon misstänkt. Brottet rubriceras som grov skadegörelse. Inga människor skadades. (TT)

Något exploderade utanför en lägenhetsdörr i ett flerfamiljshus i Helsingborg strax före klockan 23.

– Vi har precis varit inne i lägenheten för att kontrollera att ingen kommit till skada, och det hade ingen. Lägenheten var tom, säger Calle Persson vid Skånepolisen till Aftonbladet.

Flera fönsterrutor i trapphuset har skadats. Även en granndörr ska ha skadats av explosionen.

Platsen har spärrats av för en teknisk undersökning. Polis förhör vittnen. (TT)

Strax efter klockan 01 stoppade polis en bil på Råbyvägen i Bromölla.

Föraren, en man i 40-årsåldern, togs med för provtagning efter att ha verkat påverkad. Efter provtagningen är han misstänkt för grovt rattfylleri, uppger polisen.

Cirka 20 minuter senare stoppade polis en annan man i 40-årsåldern på Norra Kringelvägen i Hässleholm. Han togs med för provtagning och misstänks nu för drograttfylleri, narkotikabrott (eget bruk) och grov olovlig körning.

Och vid 02.30-tiden brann två bilar vid Gråsparsvägen i Lund. Polisen misstänker att någon tänt eld på en bil. Sedan ska branden ha spridit sig till en till.

Polisen har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand, men ingen är gripen på söndagsmorgonen.

Världen

Antalet döda i bränderna i Kalifornien är nu tvåsiffrigt och fortsätter uppåt. Sedan ytterligare över tio kroppar har hittats i och vid staden Paradise är dödssiffran där uppe i 23, meddelar myndigheterna.

Och fortfarande saknas ett 100-tal personer i omgivande Butte County, skriver The Los Angeles Times.

Den eldsvåda som fått namnet "Camp Fire" drog in mycket snabbt över Paradise, så att folk fick fly till fots i panik. Nu är staden i stort sett helt nedbrunnen.

Längre söderut i Kalifornien rasar fler bränder. I den exklusiva strandorten Malibu rapporterar medier att elden krävt två dödsoffer. (TT)

Minst ett tiotal dödsoffer har konstaterats sedan ymniga regn utlöst ler- och stenskred i Niterói, öster om centrala Rio de Janeiro i Brasilien.

Räddningsstyrkor säger till nyhetssajten G1 att man hittat minst elva döda, varav ett spädbarn, och att ytterligare en handfull personer saknas.

– Vi röjer upp med största försiktighet, eftersom det finns möjlighet att vi hittar människor vid liv, säger brandkårsbefälet Roberto Robadey. (TT)