Annons

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Skottlossning i Malmö. Villa totalskadad i brand och fem bilar skadade i bränder.
Publicerad 14 december 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

SKÅNE

Ett hus i ett radhusområde i Malmö har beskjutits under natten, vilket Sydsvenskan var först med att berätta om.

Annons

Flera personer befann sig i bostaden men ingen har skadats, det skriver polisen på sin hemsida.

Under natten har en teknisk undersökning genomförts på platsen och det finns ingen känd hotbild mot de boende på adressen.

Händelsen utreds som mordförsök. Ingen misstänkt hade på fredagsmorgonen gripits.

Det har brunnit i en villa utanför Höganäs under natten och flera grannhus fick evakueras. Det är oklart om någon har befunnit sig i det brinnande huset, enligt polisen.

Helsingborgs dagblad skriver att huset är totalskadat.

Vad som orsakat branden är okänt och polisen kommer att spärra av platsen när räddningstjänsten är färdiga med sitt arbete.

Fem bilar har skadats i bränder i Malmö under natten mot fredagen. I det första larmet har det brunnit i två bilar. Räddningstjänsten tror att båda bränderna har startat i hjulhusen.

I det andra larmet var en bil helt övertänd och två bilar har fått skador av branden. Polisen har skrivit två anmälningar om skadegörelse, ingen är gripen.

SVERIGE

En kläd- och inredningsbutik i Krylbo har totalförstörts i en brand. Räddningstjänsten larmades strax efter midnatt och uppemot tolv brandmän bekämpade lågorna under natten.

Annons

När räddningstjänsten kom till platsen rykte det från taket och ur springor, men det var inga synliga lågor.

– Det blev senare när det gick igenom tak och innertak som det drog i väg, säger Håkan Axelsson, styrkeledare i Avesta vid Södra Dalarnas räddningstjänstförbund. (TT)

VÄRLDEN

Terrorgruppen IS kallar den man som misstänks ha skjutit tre personer till döds på en julmarknad i Strasbourg tidigare i veckan för en av sina "soldater", och tar på sig dådet genom sin propagandakanal Amaq.

Fler än 700 poliser deltog i jakten på 29-åringen, som sköts till döds av polis på torsdagskvällen.

Enligt inrikesminister Christophe Castaner försökte tre poliser närma sig mannen i området Neudorf där han växt upp för att ställa frågor till honom, men han ska ha öppnat eld mot dem.

– De besvarade elden omedelbart och neutraliserade angriparen, säger Castaner. (TT)

En sjuårig flicka från Guatemala har avlidit av uttorkning och chock några timmar efter att hon frihetsberövats av USA:s gränsmyndighet Border Patrol, rapporterar Washington Post.

Flickan och hennes far hade kvarhållits av myndigheterna i början av december efter att ha tagit sig över gränsen olagligt. De ingick i en grupp om 163 personer som överlämnade sig själva.

Åtta timmar senare började flickan få någon typ av anfall och hennes kroppstemperatur var över 40 grader. Hon fördes till sjukhus där hon avled. Hon uppges inte ha ätit eller druckit vatten på flera dagar.

Annons

Händelsen utreds av gränsmyndigheten, som brukar ge mat och vatten till migranter, enligt tidningen. (TT)

Tusentals ungrare tog även på torsdagen till gatorna i huvudstaden Budapest för att protestera mot nya lagar som antagits av premiärminister Viktor Orbán och hans styrande högerpopulistiska parti Fidesz. Demonstranterna har retat upp sig på en lag som ger arbetsgivarna rätt att kräva 400 övertidstimmar per år av anställda och en lag som försvårar domstolarnas oberoende kontroll av regeringen.

– En av frågorna är den om domstolarna, som är nästa fas i att cementera deras (Fideszs) makt. Den andra (lagen) är ett slag i ansiktet på arbetande människor, säger 65-årige Tamas Szabo.

Lagarna antogs på onsdagen, under protester i både parlamentet och på gatorna. (TT)

Irlands parlament har antagit en ny lag som för första gången ger kvinnor möjlighet till legal abort. Premiärminister Leo Varadkar beskriver beslutet som "en historisk stund för kvinnorna".

Lagändringen sker sedan irländarna i en folkomröstning i maj med stor majoritet, 66 procent, röstade ja till att upphäva abortförbudet.

Den nya lagen ger rätt till abort upp till tolfte graviditetsveckan, eller senare om kvinnans liv eller hälsa är i fara. Aborter blir också tillåtna om det finns risk att fostret dör antingen före eller inom 28 dagar efter födseln.

Runt 170 000 irländska kvinnor beräknas ha tvingats resa till grannlandet Storbritannien för abort sedan 1980. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons