Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Äldre par bands och rånades väster om Brösarp. Polis avled efter trafikolycka i Malmö.

Skåne

Under natten till onsdagen ska ett äldre par ha rånats på en gård en bit väster om Brösarp i Skåne. Rånet ska ha skett vid 02-tiden.

– Tre personer har krossat en ruta till en dörr, tagit sig in och hotat dem med kniv, säger Tenny Eriksson, jourförundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Gärningspersonerna ska sedan ha bundit mannen och kvinnan med buntband.

– Det är oklart vad som är tillgripet, det vet vi inte än, säger Eriksson klockan 05.45.

Ingen är då gripen.

Platsen har spärrats av för en teknisk undersökning. Brottsrubriceringen är grovt rån.

Paret är i 70-årsåldern. Ingen av de två skadades fysiskt vid händelsen, enligt polisen.

En polisbil voltade av vägen i Malmö under tisdagskvällen. Två poliser skadades, en av dem så allvarligt att han avled.

Olyckan inträffade vid 20.30-tiden i stadsdelen Lindeborg i södra Malmö. Två poliser skadades i samband med olyckan, och båda fördes till sjukhus med ambulans. Männen är i 45-årsåldern, enligt Region Skåne.

Olyckan ska ha skett i samband med en biljakt. SVT Nyheter skriver att en krockad personbil står i närheten av den voltade polisbilen. Polis spärrade av området runt olycksplatsen.

På natten till onsdagen uppger polisen i region syd att en av de två polismännen avlidit. Den andre ska ha fått vad som beskrivs som lindriga skador.

– Jag har med stor sorg mottagit beskedet om att vår kollega avlidit i tjänsten. Jag vet att detta var en mycket uppskattad medarbetare och vän. Mina tankar går till hans familj, vänner och närmaste kollegor, säger regionpolischef Carina Persson i ett uttalande på polisens sajt.

Kollegor till mannen samlades under tisdagskvällen på Rosengårds polisstation för sörja tillsammans.

Enheten för särskilda utredningar ska utreda olyckan, uppger polisen.

Och strax för klockan 23.30 larmades räddningstjänst och polis till en skola vid Västra Hamnen i Malmö. En moped ska ha börjat brinna varpå branden spridit sig till skolbyggnaden, uppger polisen som gjort en anmälan om mordbrand och spärrat av för en teknisk undersökning.

Skollokalerna ska ha fått omfattande rökskador. Även fönsterrutor och fönsterkarmar ska ha fått skador.

Sverige

En person som har lungsjukdomen tuberkulos har vistats i en hälsocentral och tandvårdsklinik i Luleå kommun, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten

– Det är väldigt ovanligt att någon bär på en sådana här smitta. Men nu är det i alla fall konstaterat och det kommer bli ett omfattande smittspårningsarbete, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten, till SVT.

Nu kallas därför omkring 700 personer till kontroll. Det rör sig om barn, gravida och personer med nedsatt immunförsvar som kallas. Så många har inte kallas till smittskyddskontroll i Norrbotten tidigare.

– Det är en unik händelse som kommer att påverka vårt arbete ett långt tag framöver, säger Helen Mikko, verksamhetschef vid hälsocentralen, till SVT.

Tuberkulos, som även kallas tbc, är en i Sverige ovanlig infektionssjukdom som sprids via luften från människa till människa. (TT)

Världen

Allt ålfiske i EU-vatten ska stoppas under tre månader nästa år – och det gäller även i Medelhavet, för fritidsfiske samt fiske av småålar, så kallad glasål.

– Jag är mycket nöjd. Det här är ett rejält steg i rätt riktning, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till TT.

Efter två dagars förhandlingar har EU:s fiskeministrar bestämt fiskekvoter för 200 olika arter. Man har även beslutat att förbjuda allt ålfiske i EU-vatten under tre månader samt tagit beslut om att införa så kallad landningsskyldighet nästa år. Landningsskyldighet innebär att all fångst – även bifångst – inte längre får kastas tillbaka utan måste föras i land och rapporteras.

– Det har varit intensiva förhandlingar i två dagar. Men vi har lyckats uppnå en kompromiss, säger Sven-Erik Bucht till TT vid 03.30 natten mot onsdag. (TT)