Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Brand på skola och i bil. Trafikolyckor utan skadade.
Publicerad 22 december 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

SKÅNE

Det har under natten brunnit på en skola i Malmö. Branden upptäcktes av väktare som fick larm på adressen och räddningstjänsten fick skicka in rökdykare för att släcka, det skriver Sydsvenskan.

Annons

Vad som orakat branden är okänt, det går inte att utesluta att det rör sig om ett elfel.

Sent på fredagskvällen brann en bil i Bunkeflostrand, Malmö. Polis och räddningstjänst larmades till en parkering, där bilen stod. Det fanns ingen risk för spridning till andra fordon och polisen har skrivit en anmälan om skadegörelse genom brand.

Polis och räddningstjänst larmades under natten om en trafikolycka utanför Onslunda, nordost om Tomelilla. Föraren av en personbil hade kört in i ett träd men när blåljuspersonal kom dit vara ingen kvar på platsen.

Polisen kom senare i kontakt med den som kört bilen och denne visade sig vara oskadd. Inget brott misstänks bakom olyckan.

Vid klockan 03 på morgonen skedde en singelolycka på riksväg 23 vid Påbro, söder om Hässleholm. Enligt räddningstjänsten var det halt på platsen och ingen person kom till skada.

SVERIGE

När de presumtiva tjuvarna fick se flyktbilen plötsligt omringad av snövallar gav de upp. Jämtlandspolisen kunde gripa tre snopna män efter rådigt ingripande av två plogbilschaufförer i Krångede.

En av chaufförerna upptäckte ett pågående inbrott på Krångede kraftverk vid Indalsälven natten till lördagen. Samtidigt som han larmade polis skyfflade han och en kollega upp snö runt tjuvarnas bil. För säkerhets skull ställde de sedan även plogbilarna i vägen.

"När polispatrullerna kom till platsen kunde de gripa tre stycken misstänkta gärningsmän, som hade gett upp, tack vare plogbilschaufförernas agerande", skriver polisen på sin sajt. (TT)

Skillnaden i stöd mellan de traditionella blocken i svensk politik har ökat under höstens turbulens kring regeringsbildningen. Gapet är nu 4,8 procentenheter till den rödgröna sidans fördel, jämfört med 0,5 procentenheter i valet, enligt sammanvägningen av opinionsmätningar som Kantar Sifo gör åt SR Ekot.

Annons

Allians-partierna har backat till 37,3 procent medan de rödgröna gått upp till 42,1 procent.

På den rödgröna sidan är det Socialdemokraterna som har stärkts, till 30,2 procent i sammanvägningen för december. Det är första gången över 30 procent på länge, och den högsta siffran för partiet sedan i början av 2015.

På den borgerliga sidan har alla utom Kristdemokraterna backat i förhållande till valresultatet. (TT)

VÄRLDEN

Polisen i Storbritannien uppger att man gripit två personer misstänkta för att vara inblandade i drönarflygningarna vid Londonflygplatsen Gatwick, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Gatwick hölls stängd i ett och ett halvt dygn fram till och med torsdag kväll, efter att drönare styrts in på flygplatsområdet vid upprepade tillfällen. Det hela bedömdes då vara avsiktligt. Totalt drabbades över 100 000 resenärer av de inställda flygen.

På fredagen kom nya drönarlarm. Gatwick är Storbritanniens näst största flygplats. (TT)

Trots intensiva förhandlingar i kongressen är en nedstängning av delar av USA:s statsapparat oundviklig. Vid midnatt Washingtontid (sex på lördagsmorgonen svensk tid) löper tidsfristen ut för finansiering av en rad federala myndigheter.

Några av de myndigheter som berörs är de som övervakar inrikes säkerhet, brottsbekämpning, skatteinsamling och transport. Och hur mycket myndigheterna kommer att påverkas beror enligt Washington Post på om nedstängningen drar ut på tiden. I praktiken innebär en nedstängning att tusentals statligt anställda riskerar att bli utan lön till julledigheten.

Budgetförslagen har under de senaste dagarna bollats mellan senaten och representanthuset. President Trump har vägrat godkänna en förlängning av budgeten fram till februari om inte finansieringen av barriärer mot Mexiko finns med.

Annons

På fredagen röstade senaten återigen nej till Trumps budgetkrav för murbygget. Och senare under kvällen kom beskedet att både senaten och representanthuset avbryter förhandlingarna, för att återuppta dem på lördagen. (TT)

För första gången kan nu människan mäta jordbävningar på en annan planet, meddelar USA:s rymdstyrelse.

I veckan lyckades Nasas sond Insight placera ut sin seismometer på Mars – en avgörande framgång i sondens två år långa projekt. Genom att kunna mäta "Marsskalv" ska forskarna kunna lära sig mer även om hur jorden har formats.

Insight tog ett halvår på sig att nå Mars, och landade på den röda planeten i slutet av november. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons