Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Skyltfönster krossade i Ystad. Inbrott hos Malmöföretag.
Publicerad 31 december 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Polisen har gjort en anmälan om skadegörelse i centrala Ystad. Det var vid klockan 01.40 som polis skickades till en butik på Stora Östergatan i Ystad där ett skyltfönster ska ha krossats.

Annons

Större stenar hittades på platsen och polisen misstänker att de använts.

Ett företag i Jägersro i Malmö ska ha utsatts för ett inbrott under natten. Polis larmades dit klockan 00.44.

En dörr ska ha brutits upp, men det är oklart om något, och i så fall vad, stulits. Polis har gjort en brottsplatsundersökning och upprättat en anmälan om stöld genom inbrott.

Sverige

Den kraftiga eldsvådan i en parhusvilla mitt i Karlstad är under kontroll.

Räddningstjänsten stannade kvar under natten för eftersläckning och bevakning.

När branden bröt ut vid 22-tiden på söndagen fanns det människor inne i huset, men alla hade tagit sig ut innan räddningstjänsten kom dit.

En person fick mindre brännskador i branden.

– Vi tycker oss ha kontroll på det här nu och har börjat avveckla lite styrkor därifrån, säger Magnus Lundqvist, räddningschef i beredskap i Karlstadsregionen, strax efter klockan 02.30.

Den del av huset där branden startat är totalförstörd. Den andra halvan av parhusvillan har klarat sig från branden.

Annons

– Där hade vi väldigt god hjälp av en bra sektionering, att det var en brandmur som delade husen från varandra brandtekniskt, säger Magnus Lundqvist.

Totalt har fyra brandstationer varit inblandade i släckningsarbetet.

Många människor hjälptes under branden åt att bära ut inventarier från den del av huset som inte brann, för att vara på den säkra sidan om det skulle ha blivit så att elden tog sig igenom. (TT)

Världen

Det styrande Awamiförbundet och dess allierade tog hela 288 av 300 platser i valet i Bangladesh, meddelar valmyndigheten. Segern innebär en fjärde mandatperiod för premiärminister Sheikh Hasina, men valet fläckas av våld och döms ut av oppositionen.

– Vi kräver att ett nytt val hålls, under en neutral regering, så snart som möjligt, säger Kamal Hossain från en oppositionsallians med bland andra partiet BNP.

Myndigheterna hade ett gigantiskt säkerhetspådrag på plats under söndagens val. Ändå miste över tio människor livet i sammanstötningar mellan i första hand anhängare till Awamiförbundet och BNP. (TT)

Minst två personer har omkommit i samband med att en del av ett höghus i Magnitogorsk i södra Ryssland rasat ihop. Det rapporterar ryska medier.

Människor låg fortfarande och sov när en misstänkt gasexplosion fick huset att kollapsa runt 06, lokal tid. Lokala medier rapporterar att det fortfarande är oklart hur många som fortfarande sitter fast, men att rop på hjälp hörs inifrån rasmassorna.

Hittills har man kunnat rädda tre personer från raset och ytterligare 16 personer har kunnat evakueras från byggnaden.

Annons

Enligt den statliga nyhetsbyrån Ria har 48 lägenheter skadats i olyckan, som kan ha orsakats av en gasexplosion, enligt myndigheter.

Hur högt huset är har inte framgått, men 110 personer ska vara skrivna på adressen. Ett stort räddningspådrag har skickats till platsen. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons