Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Misstänkt mordbrand på boende. Singelolyckor utanför Sjöbo och Kristianstad. Stöld och misshandel.

SKÅNE

Det har brunnit på ett boende utanför Hässleholm under natten.

– Det är en större kartong som stod inne i dagrummet som man har satt fyr på, säger Roger Wirödal, insatsledare på räddningstjänsten.

Det var frigolit i kartongen och det blev mycket rökutveckling.

Personal och boende släckte branden med hjälp av en brandslang som fanns i huset. Även polis har varit på platsen.

– Det är rubricerat som mordbrand, säger Rickard Karlsson, inre befäl på polisen.

Det finns inga uppgifter om personskador.

En person fördes till sjukhus efter en singelolycka utanför Sjöbo, sent på fredagen. Skadeläget är okänt men personen satt fastklämd och räddningstjänsten fick klippa upp bilens tak för att få loss denne.

Polisen har inte kunnat förhöra den skadade men det finns misstankar om rattfylleri.

En bil voltade på en mindre väg utanför Degeberga sent på fredagen. Ingen person fanns kvar vid bilen och polisen har sökt efter förare och eventuella passagerare under natten. Både hundar och polishelikopter användes i sökandet.

– Vi har inte fått tag i den som körde. Men vi har väl en aning om vem det var och vi har säkrat spår från bilen, säger Rickard Karlsson, inre befäl vid Kristianstadspolisen.

Ingen skadad har kommit in till sjukhuset vad polisen känner till.

– Vad jag förstår så var det en rätt bra krock. Men det är ingen som har gett sig till känna som är skadad, säger Rickard Karlsson.

Tre tonåringar är misstänkta för att ha stulit en plånbok under natten mot lördagen. Det var vid halv ett-tiden som polisen åkte till järnvägsstationen i Hässleholm. En person hade blivit bestulen på sin plånbok och tre misstänkta gärningspersoner kunde identifieras.

– En var under 18 och två var precis 18. Så vi har hållit förhör med de två äldre och den yngre har skjutsas hem, säger Rickard Karlsson, inre befäl vid polisen i Kristianstad.

Brottsoffret, som är i 50-årsåldern, ska inte ha kommit till skada vid händelsen.

En man i 25-årsåldern har gripits på Stora torg av Kristianstadspolisen under natten. Mannen är misstänkt för misshandel och anhölls av åklagare, efter förhör.

Hur ser skadeläget ut?

– Mindre blessyrer, kan man säga, säger Rickard Karlsson, inre befäl vid polisen.

Polisen säger att målsägande och den misstänkte känner varandra sedan innan men vill inte gå in på fler detaljer kring ärendet.

Polisen stoppade ett fordon i Kristianstad under natten. Vid kontroll så misstänks föraren vara påverkad av narkotika och medtogs för provtagning.

Föraren är misstänkt för drograttfylleri och ven olovlig körning samt brott mot knivlagen. Hen släpptes efter provtagning.

SVERIGE

Två män sköts sent på fredagskvällen utomhus i Borlänge, uppger polisen.

Båda männen är i 25-årsåldern och en av dem dog av sina skador. Den andra bedöms vara allvarligt skadad.

Vad som egentligen hänt var oklart och strax före klockan 03.30 på lördagsmorgonen hade bilden fortfarande inte klarnat. Det är oklart om vittnen sett själva skjutningen, eller om de kommit dit efteråt.

– När vi tillkallas till platsen är gärningspersonerna inte kvar, säger Olle Lund.

Polisen vill inte kommentera om någon har gripits. (TT)

En man i 35-årsåldern avled av de skador han ådragit sig då han blev påkörd av en personbil, skriver polisen på sin hemsida.

Olyckan inträffade på länsväg 90 utanför Kramfors vid 18.30 på fredagskvällen.

Bilen har tagits i beslag och polisen utreder händelsen som vållande till annans död. (TT)

VÄRLDEN

Tre människor har dödats och minst 23 skadats i en olycka i Kanadas huvudstad Ottawa på fredagen, då en dubbeldäckarbuss körde in i en busskur vid stationen Westboro. 14 personer har livshotande skador.

Enligt vittnen såg bussen ut att väja innan den körde in i busskurens tak. Flera människor satt fast på bussens övervåning och fick hjälp att ta sig ut.

Busschauffören har gripits och kommer att förhöras i utredningen om vad som orsakat kraschen. (TT)

Tolv civilpersoner har dödats i ett angrepp i norra Burkina Faso. Två skadades i attacken, som enligt säkerhetsdepartementet utfördes av jihadister.

"Runt 30 beväpnade personer genomförde en terroristattack i byn Gasseliki", meddelar departementet.

Flera byggnader sattes i brand i angreppet, som inträffade mitt på dagen. En rad jihadistattacker har utförts i landets norra delar sedan 2015 liksom på senare tid österut mot gränsen mot Togo och Benin. (TT)

Nedstängningen av delar av USA:s statsapparat har gått in på sin 22:a dag och blev därmed den längsta i USA:s historia.

800 000 anställda står utan lön som en följd av dödläget mellan president Donald Trump och Demokraterna. Konflikten handlar om den mur som Trump vill bygga vid USA:s gräns mot Mexiko.

Demokraterna i kongressen vill inte godkänna de 5,7 miljarder dollar som Trump krävt för bygget och konflikten drabbar många som inte har direkt med den att göra. Till exempel fick FBI-agenter, flygledare och museipersonal inte sin lön på fredagen.

Nedstängningen trädde i kraft den 22 december och har nu slagit rekord. Tidigare var den 21 dagar långa avstängningen 1995–1996 under president Bill Clinton den längsta i landets historia. (TT)