Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Omfattande brand i Skövde. Man i USA gripen efter att planerat att attackera Vita huset med pansarvärnsvapen.
Publicerad 17 januari 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Boende i mellan 90 och 100 lägenheter har evakuerats vid en kraftig brand i Skövde under torsdagsnatten.

Annons

Branden började i en lägenhet och spred sig senare via taket till ytterligare ett flerfamiljshus.

– Den är ej under kontroll än. Det är full takbrand på två av fastigheterna. Det har gått ner rök i lägenheterna i de två. Vi har evakuerat mellan 90 och 100 lägenheter, säger Peter Knutsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Östra Skaraborg vid 03.20 på natten.

De boende i tre fyravåningsfastigheter har evakuerats till en gymnastiksal som tillhör en skola i närheten.På plats arbetar omkring 40 brandmän från sex styrkor med att bekämpa lågorna.

– Jag känner inte till att någon person ska vara skadad eller ha förts till sjukhus, säger vakthavande polisbefäl Göran Carlbom tidigare under natten (TT).

Världen

En 21-årig man har gripits anklagad för att ha planerat att attackera Vita huset med pansarvärnsvapen. Enligt åklagarna skulle mannen skjuta ett hål i väggen för att sen kunna storma presidentens residens.

– Hans avsikt var att attackera Vita huset och andra mål i Washington med olika sprängmedel, säger Byung Pak, distriktsåklagare i Georgia.

Mannen hade hoppats angripa Vita huset tillsammans med några "kumpaner", som i själva verket var FBI-agenter (TT).

En vulkan på en liten avlägsen ö i södra japan har fått ett utbrott. Aska och rök väller ut ur vulkanen, men inga personer uppges vara skadade.

Myndigheterna har utfärdat en varning, men inte av tillräckligt hög klass för att invånare på omkringliggande öar ska behöva evakueras. Det är dock förbjudet att närma sig området.

Annons

– Vulkanen har haft flera utbrott det senaste året, men vi skickade ut en varning i dag eftersom det senaste utbrottet kommer att ha en större påverkan, säger Jun Fujimatsu på det japanska meteorologiska institutet.

Det ska inte finnas någon fara för en tsunami.

Samma vulkan på ön Kuchinoerabujima, 100 mil sydväst om Tokyo, hade kraftiga utbrott år 2015 (TT).

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons