Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Misstänkt mordbrand på byggarbetsplats. Trafikolycka på riksväg 21 och brand i en resväska i Bromölla.

SKÅNE

Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand i Östra Ljungby, Klippans kommun. Polis och räddningstjänst larmades till en byggarbetsplats under natten där en barack och en grävmaskin stod i lågor.

Platsen är avspärrad för teknisk undersökning, ingen är gripen eller misstänkt.

Räddningstjänst och ambulans har larmats till riksväg 21 på Hässleholmsvägen mellan Perstorp och Västra Torup, strax efter klockan halv fyra på natten mot måndagen.

Anledningen är en singelolycka där en bil har kört in i räcket. Det är oklart om någon är skadad.

Vägen stängdes av i västergående riktning under räddningsarbetet och Trafikverket uppmanade resande att om möjligt välja annan väg.

Ingen person behövde föras till sjukhus med ambulansen och räddningsinsatsen är numera avslutad.

Larmet om olyckan kom vid 03:38 och vid 04:28 uppger trafikverket att vägen är fullt framkomlig igen.

Det har brunnit i en resväska i närheten av Skräbeån i Bromölla. Larmet om en branden nådde räddningstjänsten vis 23.30-tiden på söndagen.

– Någon som bodde i huset bredvid hade sett att det brann med öppna lågor och ringde räddningstjänsten, säger Anders Haglund, yttre befäl vid räddningstjänsten.

Anders Haglund berättar att det var en väska som brann vid en parkbänk.

– Det var en liten, liten resväska. Vi släckte den med pulversläckare, säger han.

Polisen har inte varit på plats men enligt deras uppgifter så har inringaren sett någon tända eld och springa därifrån. Ingen anmälan är skriven.

SVERIGE

Polisen i Skövde hade en biljakt sent på söndagen, som beskrivs som dramatisk. Jakten började efter ett butiksinbrott när väktare fick syn på flyktfordonet.

Polisen försökte flera gånger stoppa fordonet, men misslyckades.

– Han har försökt komma ifrån oss, men det är inga högre hastigheter. Men det har ju gått över trädgårdar och gångvägar och liknande, säger Johan Walfridsson, stationsbefäl vid polisen.

Till slut lyckas polisen stänga in fordonet med hjälp av flera polisbilar och den misstänkte gärningsmannen kunde gripas.

Under jakten har det blivit skador på såväl polisbilar som flyktfordonet och längs med vägen de fot.

– Vi är tacksamma att ingen har blivit skadad, varken allmänhet eller gärningsman eller någon polis. Utan det är materiella skador, säger Johan Walfridsson.

Den gripne är misstänkt för stöld genom inbrott, vårdslöshet i trafik samt drograttfylleri. Han anhölls under natten.

Hur mycket bör de skyldiga betala i skadestånd om en film olovligen gjorts tillgänglig på nätet? Det väntas Högsta domstolen ge svar på i en vägledande dom i dag. Målet handlar om piratsajten Dreamfilm.

I Göta hovrätt dömdes fyra män att betala sammanlagt över fyra miljoner kronor för en enda film som illegalt lagts ut via nätet. Som helhet gällde domen betydligt fler filmer, men Svensk Filmindustri (SF) hade bara begärt skadestånd för en film i deckarserien om Maria Wern.

– Vi plockar en film och fokuserar på den. Det är det effektivaste sättet att hantera skadeståndsfrågan, sade Henrik Pontén i Rättighetsalliansen vid hovrättsdomen för snart ett år sedan.

Nu får vi veta hur Högsta domstolen ser på saken.

Filmerna gjordes tillgängliga genom länkning till servrar utomlands. Åtalet om Dreamfilm väcktes 2016. (TT)

VÄRLDEN

Israel har slagit till mot iranska mål i Syrien, uppger israelisk militär, och varnar samtidigt syriska styrkor för att attackera landets territorium eller styrkor. Enligt uttalandet riktar sig attacken mot specialstyrkan Quds, som ansvarar för iranska revolutionsgardets insatser i utlandet.

Attacken kommer några timmar efter att Israel uppgav att man slagit ut en raket som avfyrats från syriskt territorium vid Golanhöjderna. Armén säger att skidanläggningen i Hermonberget kommer att hållas stängd i dag.

Syriska statliga nyhetsbyrån Sana uppger att Israel genomfört en intensiv attack genom flera vågor av kryssningsrobotar, men att landets luftförsvar skjutit ned de flesta fientliga mål.

Vittnen i Damaskus uppger att man hört höga explosioner under mer än en timme. (TT)

Regissören bakom "Toy story", "Hitta Nemo" och "Ratatouille" lämnar Disney Pixar – efter 25 år, skriver NME.

Lee Unkrich är ett av de stora namnen inom animerad film och har Oscarsbelönats för filmerna "Toy story 3" från 2010 och "Coco" från 2017. Nu säger han upp sig från sitt arbete för att spendera "mycket välbehövlig tid med familjen och ägna sig åt intressen som länge varit åsidosatta".

"Jag säger ofta till människor att det värsta med att jobba på Pixar är att jag aldrig får se de nya Pixarfilmerna utan att känna till allt om dem. Det kommer dröja många år tills jag får den chansen, men jag ser fram emot det", skriver Unkrich i ett hyllningsbrev till filmstudion på Twitter. (TT)

Tio soldater dödades och minst 25 personer skadades i en attack mot en FN-bas i Aguelhok i Kidalregionen nordöstra Mali.

Attacken inträffade tidigt på söndagsmorgonen och dödsoffren var soldater från Tchad, enligt FN. Enligt en diplomatkälla i landet dödades också flera av personerna som gick till attack.

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer i ett uttalande vad han kallar en "komplex attack".

De svenska styrkorna i Mali är stationerade utanför Timbuktu, över 50 mil sydväst om Aguelhok. (TT)