Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misshandel och bränder i Kristianstadsområdet. Stor dieselstöld i Åhus.
Publicerad 19 april 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

En man i 35-årsåldern greps i Kristianstad under natten till långfredagen.

Annons

– Han har skallat och hotat målsägaren till livet, säger Peter Frostlund, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Polisen larmades om händelsen på O'Learys klockan 01.47. Den misshandlade mannen är i ungefär samma ålder som den misstänkte mannen.

Ambulans skickades till platsen, men den skadade ska inte ha åkt med.

Brottsrubriceringarna är misshandel och olaga hot.

Vid 04-tiden brann det i en villa nordväst om Tollarp.

Larmet kom klockan 03.58 och räddningstjänst från Kristianstad och Tollarp skickades till byggnaden.

– Det har brunnit på fasaden och gått in lite i väggen. Rök i villan, men det är släckt och de håller på att ta det sista nu, säger Johan Sjöberg, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad, klockan 04.40.

Hur har det startat?

– Troligtvis är det någon form av askfat, som stått på utsidan, som har börjat brinna och så har det spridit sig till väggen.

Ingen person ska ha skadats fysiskt vid händelsen.

Annons

Under natten till långfredagen misstänks en man ha stulit diesel på en mack i Åhus.

Polisen fick kännedom om händelsen vid Tullvaktaregatan klockan 05.08 på långfredagens morgon. Man kunde gripa en man i 35-årsåldern som sedan tidigare är misstänkt för liknande brott.

Exakt hur mycket diesel det rör sig om är inledningsvis oklart.

– Men antagligen är det en större mängd, säger Peter Frostlund, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Senare uppger han att det rör sig om cirka 2 000 liter.

Mannen ska ha stuckit från platsen när väktare kom dit, lämnat kvar en skåpbil och plockats upp av en annan bil som sedan fortsatte mot Kristianstad.

Men bilen kunde alltså stoppas av polis. Den misstänkte ska även ha haft falskt körkort.

Och räddningstjänsten ryckte ut till Norra Åsum där en moped ska ha börjat brinna.

Larmet om branden kom klockan 03.21. Personal åkte till brandplatsen vid Norra Artillerivägen och släckte mopeden som brann.

Släckningen ska ha gått snabbt, enligt räddningstjänsten, och branden spred sig inte till något annat.

Annons

Sverige

Polisen sköt ihjäl en hund utomhus i Skrubba i södra Stockholm på torsdagskvällen, efter att den attackerat sina två ägare.

– Den ena ägaren hade brottat ner hunden och försökte hålla fast den, men den lyckades slita sig precis när polisen kom fram. Vi fick tag på hunden och tvingades skjuta den direkt. Hunden uppvisade tydliga tecken och tendenser på att den inte var frisk, säger Mikael Pettersson, RLC-befäl vid polisen i region Stockholm.

Vad som föranledde attacken eller vad det var för ras på hunden framgår inte.

Ägarna fick föras till sjukhus med omfattande bitskador på underarmar och händer, hur allvarliga är inte känt.

– Det är ganska ovanligt att det händer, tack och lov. Jag har inte varit med om många fall under mina 30 år inom polisen. Det är hemskt för alla inblandade, säger Mikael Pettersson.

Polisen kommer i nuläget inte att inleda någon förundersökning. (TT)

Världen

En 29-årig kvinna har dött av skottskador under oroligheter i Londonderry i Nordirland. Polisen utreder fallet som ett terrorbrott.

Under torsdagskvällen utbröt upplopp i den katolska stadsdelen Creggan i Londonderry, efter att polisen enligt nyhetsbyrån Reuters genomsökt hus i området. Ett flertal brandbomber ska ha kastats mot polisbilar och flera skott avlossats.

Annons

Oroligheterna kommer dagen innan påskhelgen, då nordirländska republikaner, som vill att landet ska förenas med Irland, uppmärksammar påskupproret 1916 mot det brittiska styret. Enligt flera brittiska medier ska en demonstration hållas i Londonderry på måndag, till stöd för att hela ön Irland ska vara irländsk och styras från Dublin.

Politiska ledare på båda sidor fördömer dödsfallet och de nu uppblossade oroligheterna. (TT)

Malis premiärminister Soumeylou Boubeye Maiga och hela hans regering avgår.

Regeringen har under de senaste månaderna pressats efter att en våldsvåg svept över landet och skapat en kris som regeringen anklagats för att inte ha kunnat hantera. Kritiken växte efter att 160 personer dödades i en massaker i centrala Mali i mars.

I ett officiellt uttalande säger president Ibrahim Boubacar Keita att han accepterar premiärministerns avgång. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons