Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En lugn natt på Österlen och i nordöstra Skåne, utan några större nyhetshändelser.
I Malmö kastades ett brinnande föremål in hos en restaurang.
Publicerad 5 maj 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

En restaurang i centrala Malmö utsattes för skadegörelse vid 05-tiden på söndagen. Först ska en glasruta ha krossats med en sten, därefter ska ett brinnande föremål kastats in. Branden kunde dock släckas snabbt, uppger polisen via sin hemsida.

Annons

En tågvagn har under natten brunnit utanför Malmö Central. Det innebar att järnvägstrafiken stoppades helt under ungefär en timme.

I Landskrona blev en tonåring knivhuggen av en annan pojke som gillade ynglingens jacka, meddelar polisen. Det var sent på lördagskvällen som pojken med den fina jackan blev hotad och sedan skuren, vid Citadellet i stadens centrala delar.

Polisen larmades men hann inte fram i tid för att gripa gärningsmannen, som alltså är på fri fot. Någon jacka fick han dock inte med sig.

Den anfallne pojkens skador ska inte vara allvarliga. (TT)

Sverige

Miljöpartiets kongress beslutade sent på lördagskvällen att verka för att kraftigt höja flygskatten. Men undantag ska göras för regioner där det inte finns alternativ till att ta flyget.

Ursprungsförslaget var att flygskatten skulle omvandlas till en individuellt progressiv flygskatt, alltså att skatten blir högre ju fler flygresor man gör.

På söndagen kommer kongressen dock att fatta fler beslut om flygskatten. Till exempel finns förslag om att skatten på långväga resor minst ska fördubblas. (TT)

Världen

Nordkorea bekräftar från officiellt håll att landet provskjutit raketer mot Japanska havet.

Annons

Efter närmare ett dygns rapportering i väst skickade den statliga nyhetsbyrån KCNA ut ett meddelande om att provskjutningarna gällde långdistansraketer.

"Syftet med övningen var att uppskatta och undersöka förmågan och precisionen för avfyrningsramper för högkalibriga långdistansraketer och taktiska målsökande vapen i frontlinjen", skriver KCNA, som även uppger att landets ledare Kim Jong-Un personligen övervakat testerna.

Sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap rapporterade under lördagen att Nordkorea avfyrat ett antal kortdistansrobotar, robotavfyrningar som är de första från nordkoreanskt håll sedan 2017. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons