Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Larm om explosion på bostadsbalkong i Hässleholm och flera spelbolag följer inte svenska lagen. Här är nattens händelser.
Publicerad 2 juni 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Natten till söndag larmades polis till en adress i Hässleholm med anledning av att något detonerat på en bostadsbalkong.

Vid smällen ska det befunnit sig ”ett antal” personer i bostaden, det skriver TT. Men om det finns en hotbild mot någon av dem är fortfarande oklart.

Annons

Händelsen utreds nu av polis, och enligt uppgifter har flera polisbilar cirkulerat runt och kring i området under natten.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Ingen person är på söndagsmorgonen misstänkt.

Ingen person ska heller ha skadats i samband med smällen.

Sverige

Enligt Spelinspektionen misstänks ett 20-tal spelbolag trotsa den nya spellagen som trädde i kraft vid årsskiftet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Lagen säger att alla spelbolag som vänder sig till svenska konsumenter måste ha en särskild licens, och hittills har omkring 80 bolag beviljats tillstånd. Men betydligt fler är verksamma.

I huvudsak är de som saknar licens utländska bolag som är registrerade i Malta eller på Curaçao i Karibien. Främst handlar det om kommersiellt onlinespel som kasinospel. Men det förekommer även lotterier och vadslagning.

– Nästa steg blir att se i vilken omfattning de riktar sig mot den svenska marknaden, och därefter polisanmäla dem, säger Tobias Oskarsson, handläggare på Spelinspektionen, till Ekot. (TT)

Tre män har förts till sjukhus efter ett bråk i ett litet område vid E4 och Charlottenbergsvägen i Upplands Väsby. Enligt polisen handlar det om allvarliga skärskador och för två av de skadade är läget kritiskt men stabilt.

– Vi kan inte bedöma vad som har hänt i nuläget, det är för många initiala åtgärder på gång så vi har ingen sammantagen bild riktigt, säger Johan Wernsten, jourförundersökningsledare vid polisen i region Stockholm, vid tvåtiden natten mot söndag.

En man har gripits efter stor polisinsats under lördagskvällen och natten med flera patruller och hundar. Om det finns fler misstänkta vill Johan Wernsten inte säga.

Annons

– Vi jobbar brett, förutsättningslöst. Vi jobbar med allt vi har.

En förundersökning om försök till mord har inletts. (TT)

Världen

Minst tre soldater har konstaterats döda i Syrien sedan "fientliga projektiler" avfyrats från Israel in i landet, uppger syriska militärkällor enligt statsstyrda medier i huvudstaden.

Troligen handlade det enligt Syriens uppgifter om robotar, skjutna från Golanområdet längs de båda ländernas gräns.

Israel har många gånger under Syrienkriget skjutit robotar samt genomfört flygräder. Målen beskrivs som terrorister och Iranstödda miliser. (TT)

Sommaren har knappt börjat men redan har kvicksilvret i Rajastan i norra Indien rusat upp över 50-gradersstrecket. I staden Churu noteras 50,6 grader.

Det är bara 0,4 grader från Indiens rekord 51 grader, som uppmättes i maj 2016. Även i Delhi-området är det över 45 grader varmt just nu.

Vädret rapporteras ha skördat flera liv, och myndigheterna varnar för vattenbrist och värmeslag. Det indiska vädret generellt har beskrivits som allt lynnigare. (TT)

Kristoffer Elisson SnyggSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons