Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Hundförare sprang över en mil i jakt på två gärningspersoner som kunde gripas.

Skåne

Under natten till måndagen genomfördes ett långt sökande med hund efter ett inbrott hos Lantmännen i Kristianstad.

– De ser på övervakningskameror att två mörkklädda personer rör sig inne i lokalerna, säger Peter Frostlund, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Väktare åkte till platsen, men de två gärningspersonerna hann springa därifrån.

– Hundförare kommer dit och så blir det en lång spårning. Hundföraren springer lite över en mil och lyckas sedan gripa dem ute på ett fält där de ligger och trycker, säger Frostlund.

De gripna är två män födda 1991 och 1986. Dramat pågick mellan klockan 01 och 03.50 och tog slut vid Skepparslövs golfbana.

– Hundföraren fick jobba lite... Det är fantastiskt bra jobbat, säger Frostlund.

Några datorskärmar ska ha flyttats vid inbrottet.

– Jag vet inte riktigt var de har anträffats, säger Peter Frostlund.

Ett uteställe i centrala Malmö ska ha utsatts för skadegörelse tidigt på måndagsmorgonen. Någon misstänks ha hällt brännbar vätska på en dörr och det blev rökutveckling i lokalen.

Polisen har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand. Det finns inga uppgifter om personskador, enligt polisen.

Sverige

En explosion har inträffat i Flemingsberg i Huddinge kommun, söder om Stockholm. Räddningstjänst och polis larmades klockan 01.24 om en händelse vid en pizzeria och en bensinmack.

– Vi fick in flera samtal om att någonting smällt i området. Vi har spärrat av området och inväntar tekniker och nationella bombskyddet, säger Stockholmspolisens vakthavande befäl Anders Mattsson till TT klockan 02.20.

Klockan 04.30 pågick fortfarande teknikernas undersökningar, skadornas omfattning var inte helt fastställda.

– Vi har inte någon ny information att berätta om, säger Anders Mattsson.

Inga personskador har rapporterats. (TT)

Tre personer fick föras till sjukhus efter ett bråk i Linköping sent på söndagskvällen.

– Det har varit ett större bråk med ganska många inblandade. På platsen hittade vi tre skadade personer, säger Tor Sevelius, vakthavande befäl vid polisen i region Öst, till Aftonbladet.

De tre är män i 20-årsåldern, ingen av dem ska ha livshotande skador. Enligt Corren kommer polisen att upprätta flera anmälningar om misshandel. (TT)

Världen

Drygt tre fjärdedelar av de omkring 48 miljoner som drabbades av det massiva strömavbrottet i Argentina och Uruguay har nu fått strömmen tillbaka.

Det var första gången som lejonparten av Argentina, liksom Uruguay, drabbades av ett så omfattande avbrott.

– Vi har inte mer information just nu om orsaken. Vi utesluter inga möjligheter, men en cyberattack är inte bland huvudalternativen vi tittar på, säger Argentinas energiminister Gustavo Lopetegui. (TT)

Protestledaren Joshua Wong har släppts ut ur fängelset i Hongkong.

Wong var en av ledargestalterna under protesterna 2014, där demonstranterna emotsatte sig inskränkningar i det lokala valsystemet. Han har suttit i fängelse i två omgångar. (TT)

Huawei förväntar sig ett jätteras när det gäller den internationella försäljningen av mobiltelefoner, rapporterar Bloomberg.

Nyhetsbolagets källor uppger att den kinesiska teknikjätten räknar med ett tapp på 40–60 procent, eller lika många miljoner exemplar, efter att USA svartlistat bolaget.

Stormodellen Honor 20 börjar säljas i Europa den 21 juni, men Huawei uppges vara beredd att dra ner på leveranserna om försäljningen blir lika dålig som befarat. Honor 20 är utrustat med Googles Android 9-operativsystem. Men USA:s svartlistning innebär att uppdateringar till systemet uteblir, vilket drabbar flera viktiga appar. (TT)