Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Containerbrand i Kristianstad. Avåkning vid Gualöv.

Brand i skola i Lund.

Skåne

Räddningstjänsten ryckte ut till Gamlegården i Kristianstad sent på måndagskvällen. Larmet om branden kom klockan 23.24.

– Det brann i en container med hushållssopor. Vi har varit på plats och släckt, säger Daniel Olsson, styrkeledare vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Branden spred sig inte vidare.

– Det var en stängd container, så det var ingen fara, säger Olsson.

Ingen person skadades.

Tidigt på tisdagsmorgonen kom larm om en singelolycka med personbil på väg 2080 i Gualöv.

Bilen hade åkt av vägen, vilken löper parallellt med E22. Larmet kom klockan 06.11.

Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis skickades till platsen där bilen ska ha hamnat i ett buskage i diket.

En person åkte i bilen, enligt räddningstjänsten. Uppgifterna om huruvida föraren fördes till sjukhus eller inte går isär. Polisen meddelar ja. SOS meddelar nej.

Trafikverket meddelade att olyckan hade stor påverkan på trafiken och satte prognosen för när arbetet kunde vara avslutat till klockan 07.30. Men vid klockan 07.20 ska det ha varit full framkomlighet igen.

Sent på måndagskvällen brann det på Sankt Lars-området i Lund.

– En fordonsbrand har spridit sig till en skolbyggnad, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen i region syd.

Larmet kom klockan 22.47. Räddningstjänst och polis skickades till platsen.

Ingen person ska ha skadats.

Blekinge

Strax före midnatt kom larm om en brand i en byggnad vid Mossvägen i Fågelmara.

Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis larmades till branden. En cirka 250 kvadratmeter stor byggnad ska ha börjat brinna.

– Man sa att det brann på en veranda och att man hörde flera smällar därifrån, säger Ola Nilsson, teamledare vid SOS.

Byggnaden ska vara ett gammalt krukmakeri. Ingen person har skadats.

– De säger här att det inte har varit bebott på 1,5 år, säger Stefan Sjöholm, insatsledare vid Räddningstjänsten östra Blekinge.

Larmet kom klockan 23.44.

– Branden är under kontroll och släckt. En styrka är kvar på platsen en stund till för lite efterkontroll. Vi bevakar och sedan blir det polisiärt, säger Sjöholm en timme efter larmet.

Styrkor från Karlskrona och Jämjö jobbade med branden.

Polisen misstänker att branden är anlagd, rubricerar händelsen som mordbrand och har spärrat av platsen för en teknisk undersökning. Ingen person är misstänkt på tisdagsmorgonen.

Sverige

En man i 25-årsåldern i Västerås har skottskadats i benet under natten och fördes till sjukhus, uppger polisen. Mannen tog sig själv till en restaurang, dit polisen kallades vid 00.40.

– Vi har inte någon misstänkt gärningsperson, säger Jonas Lindgren, RLC-befäl vid polisregion Mitt vid 02.30-tiden.

Händelsen utreds som försök till mord.

I söndags skottskadades en man i centrala Västerås, enligt polisen är det för tidigt att säga om de två händelserna har något med varandra att göra. (TT)

Sverige är klart för VM-kvartsfinal efter 1–0 mot Kanada. Stina Blackstenius bröt sin långa måltorka med matchens enda mål och Hedvig Lindahl räddade en straff.

Nu väntar Tyskland.

– Det är väl ett lite typiskt Stina-mål, säger Blackstenius.

Många hade på känn att åttondelsfinalen i fotbolls-VM skulle bli en målsnål historia. Efter 45 minuter och noll avslut på mål kunde de över 38 000 åskådarna på Parc des Princes i Paris konstatera att många hade rätt. (TT)

Världen

Sedan ebolautbrottet i Kongo-Kinhasa startade för tio månader sedan har 2 239 fall registrerats och 1 506 personer har avlidit, enligt landets myndigheter.

Det pågående utbrottet är den värsta ebolaepidemin sedan mer än 11 300 personer dog i Liberia, Guinea och Sierra Leone 2014–2016.

Väpnade konflikter i området försvårar arbetet med att isolera dem som har smittats. Tidigare i juni dog två personer i Uganda, efter att ha smittats i Kongo-Kinhasa.

Europarådet har nu formellt röstat ja till att Ryssland åter ska få delta i dess arbete, fem år efter den ryska annekteringen av Krimhalvön.

Med siffrorna 118–62 beslutade rådets medlemmar att en rysk delegation ska få delta i onsdagens val av en ny generalsekreterare.

Rådets ministerkommitté enades vid ett möte i Helsingfors i maj om att Ryssland åter får lov att rösta i organisationens parlamentariska församling. (TT)

FN:s säkerhetsråd uppmanar till dialog för att minska spänningarna i Persiska viken. I ett enhälligt uttalande, som inte pekar ut Iran, fördömer rådet attackerna mot oljefartyg nyligen och kallar dem ett hot mot världens energitillgångar och fred.

Men Iran motsätter sig samtal med USA, efter att Donald Trump infört nya sanktioner mot landet.

– Man kan inte inleda samtal med någon som hotar en, säger Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi. (TT)