Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En natt utan några större händelser på Österlen eller i nordöstra Skåne.

I Skaraborg fick ett hotell utrymmas i samband med en butiksbrand.

Skåne

Ytterligare en bilbrand inträffade i Lund under lördagsmorgonen. Räddningstjänst och polis kallades till en adress i staden där flera bilar brann vid 06-tiden. Vad som orsakat branden i nuläget är oklart.

Under natten till fredagen skadades fem bilar i en brand i Lund och natten dessförinnan skedde en annan bilbrand, vilket polisen utreder som grov skadegörelse genom brand.

Sverige

Ett vittne ska ha sett en man utanför en butik i centrala Tibro vid midnatt, natten mot lördag. Strax efter hördes en smäll och en brand bröt ut.

I samma byggnad finns både bostäder och hotell, varpå boende och gäster tvingades utrymma på grund av rökutveckling.

– De har varit evakuerade under släckningsarbetet efter det har de fått återvända, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Branden begränsades till butiken som är helt utbränd. Området är avspärrat för teknisk undersökning.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. Strax före klockan fem på lördagsmorgonen fanns ingen misstänkt eller gripen i ärendet. (TT)

Världen

Räddningsfartyget Sea Watch 3 har gått i hamn på Lampedusa, och den tyska kaptenen Carola Rackete har gripits av italienska myndigheter.

Med ett 40-tal räddade migranter ombord har Sea Watch i flera veckor utmanat den italienska politiken att stänga landets hamnar för migranter.

Nu har alltså kaptenen överlämnat sig, men Italien har sagt att migranterna måste tas emot av andra EU-länder. Migranterna undsattes vid Libyens kust tidigare i juni. (TT)

USA:s president har sänt en oväntad invit till Nordkoreas Kim Jong-Un om att träffas nu i helgen.

"Om ordförande Kim i Nordkorea ser detta, kan jag träffa honom på gränsen/DMZ bara för att skaka hand och säga hej(?)!", skriver Donald Trump på Twitter.

Trump betonar att det i så fall handlar om bara någon minuts möte. Han ska efter det pågående G20-mötet i Japan besöka Sydkorea, och väntas där åka till den demilitariserade zonen (DMZ) vid gränsen. (TT)