Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Småolyckor har varit nämnaren under kvällen och natten som annars varit lugn i hela området.
Publicerad 13 september 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Singelolycka E22 söder om Kristianstad. Klockan 03.25 får SOS larm om en singelolycka i riktning från Kristianstad mot Hörby.

En personbil ska ha kört in i mitträcket på E22 i höjd med Mosslundakorset i Nöbbelöv. Två ambulanser skickades till platsen. Enligt polisen ska det inte vara någon misstanke om brott.

Annons

– Vad jag kan se så är det inte någon misstanke om brott och inte heller några personskador, säger Andreas Hulting, vakthavande befäl vid polisen region syd.

Mopedbil hamnade på taket vid krock med lastbil – en till sjukhus. Larmet om olyckan, som inträffade på väg 13 strax norr om Ystad, kom vid 18.30-tiden på torsdagskvällen.

Olyckan inträffade när en lastbil med släp svängde ut från en mindre väg. Chauffören uppmärksammade inte mopedbilen som kom körande söderut på väg 13.

Den lätta mopedbilen voltade och hamnade upp och ner i samband med kollisionen och den kvinnliga föraren fick föras till sjukhus med ambulans.

Långa köer bildades snabbt i båda riktningarna i och med att vägen stängdes av. Strax före halv sju på kvällen var räddningstjänsten klar med bärgning och sanering av olycksplatsen och trafiken släpptes på igen.

Här saknas innehåll

Sverige

M-ledningen vill ha söndagsöppet på Systemet. Moderaternas partiledning vill införa söndagsöppet på Systembolaget, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till radion.

Ledningen kommer att föreslå den nya linjen på den kommande partistämman i oktober. Går förslaget igenom blir M det första riksdagspartiet att driva frågan om söndagsöppet på Systembolaget.

Moderaternas ungdomsförbund (Muf) har sedan länge drivit på för att helt slopa Systembolagets alkoholmonopol.

– För oss handlar det här om en viktig frihetsfråga, att man som familj eller som individ ska få bestämma själv om man vill köpa en flaska vin eller en burk öl till tacomyset på söndagar, säger Muf-ordföranden Benjamin Dousa till SR.

Annons

Det är riksdagen som beslutar om Systembolagets öppettider – i dagsläget sex dagar i veckan och på lördagar fram till klockan 15. (TT)

I augusti angreps en 79-årig man av en krokodil på Skansenakvariet i Stockholm. Nu berättar mannen, som förlorade en arm, om olyckan för Aftonbladet.

– Det kändes som att den försökte dra mig över glaset. Det blev en dragkamp mellan krokodilen och mina bröder som försökte hjälpa mig. Jag var som en gummisnodd mellan dem, säger 79-åringen till tidningen.

Den 20 augusti hade ett sällskap en kräftskiva på akvariet. Mannen skulle sjunga en sång och klev upp på trappavsatsen framför den inglasade krokodildammen.

– Jag hann inte börja förrän krokodilen tog tag i min vänsterarm. Det var som ett kanonskott. Jag hade inte en chans att komma loss, säger han till Aftonbladet.

Med hjälp av andra middagsgäster lyckades 79-åringen till slut komma loss. Han blödde kraftigt från vänsterarmen och fördes direkt till sjukhus där han opererades. Dagen efter fick 79-åringen beskedet att armen amputerats ovanför armbågen.

– Just nu känner jag mig ganska lugn inför det som hände. Jag vet att det är en katastrof för mig själv men jag ska försöka bearbeta det så gott det går, säger mannen.

Han berättar att ett mål i framtiden är att kunna spela golf igen. (TT)

Världen

Besättningen sov när dykfartyg började brinna. Alla besättningsmedlemmar sov när den dödliga branden bröt ut på dykfartyget utanför Kaliforniens kust i förra veckan, uppger USA:s trafiksäkerhetsmyndighet NTSB. Enligt Kustbevakningen kräver fartygets säkerhetscertifikat att minst en besättningsmedlem måste vara nattvakt.

Fem av de sex besättningsmedlemmarna kunde rädda sig medan 34 personer omkom när det nära 23 meter långa dykfartyget Conception började brinna och sjönk utanför Kaliforniens södra kust natten till den 2 september.

Annons

De överlevande sov på fartygets tak, enligt NTSB preliminära rapport, medan samtliga dykare och en besättningsmedlem sov i trånga kvarter på nedre däck som bara kunde nås via två smala trappor.

Enligt NTSB har de överlevande sagt att det var för sent att rädda någon inne i fartyget när de hade blivit varse branden.

De har också sagt att de inte kände till några elektriska eller mekaniska fel på fartyget innan branden startade.

Brandorsaken är under utredning, men en av teorierna är att överhettade litiumjonbatterier eller laddare på nedre däck kan vara källan. Kustbevakningen har utfärdat en säkerhetsbulletin där fartygsägare och befälhavare uppmanas att överväga skärpta regler kring sådana batterier och laddare samt att säkerställa nödutgångar och övningar för besättningar. (TT)

Staffan LundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons