Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En bil sprängdes i Lund tidigt under morgonen.
Annars en lugn kväll för polisen i Skåne.
Publicerad 20 september 2019

Här saknas innehåll

Skåne

Klockan 04.30 fick polisen samtal från flera inringare som rapporterade om en hög smäll i ett ytterområde i Lund.

Annons

Polis skickades omgående till platsen och kunde där konstatera att en bil hade sprängts.

Platsen spärrades av i väntan på att nationella bombskyddet skulle säkra platsen. Även kriminaltekniker till platsen, för att göra en brottsplatsundersökning, utröna vad som hänt och om någon kan misstänkas för detonationen.

Personer i närheten förhördes. Strax innan klockan 06 hade ännu ingen gripits för brottet.

Ingen person skadades i samband med detonationen.

För ett par dagar sedan riktades en explosion mot en livsmedelsaffär i Lund. En kvinna skadades då av explosionen.

– Det är så klart något vi kommer titta på i utredningen av det här för att se om det finns samband eller kopplingar till tidigare ärenden. Det gör vi framför allt vid brott av den här grövre typen, säger Jimmy Modin, presstalesperson polisregion Syd till TT.

Sverige

En kvinna i Västerås som fick en svår allergichock höll på att kvävas när SOS Alarm la på luren, skriver Västerås läns tidning.

Kvinnan åt en bivaxkaka och fick för första gången en allergisk chock, men när hon svårt medtagen ringde SOS kunde inte larmoperatören höra henne ordentligt och avslutade därför samtalet.

Den drabbade kvinnan lyckades ta sig till en granne där hon förlorade medvetandet. Hon vistades därefter fyra veckor på sjukhus med hjärtsvikt orsakad av syrebristen.

Annons

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, kritiserar nu SOS Alarm och anser att det är en brist att viktiga delar av larmsamtalet inte har uppfattats av operatören. (TT)

En svårt cancersjuk 58-årig man i Uppsala nekades sjukersättning av Försäkringskassan. Först fem månader efter sin död fick han rätt, skriver Upsala Nya Tidning.

Mannen fick avslag på sin ansökan om hel sjukpenning i december 2017, trots läkarintyg där det framgick att all medicinsk behandling gavs i syfte att förlänga mannens liv.

Läkaren uppgav dock att mannen skulle kunna klara ett enklare arbete under enstaka timmar, vilket fick Försäkringskassan att godkänna ersättning på deltid.

När förvaltningsrätten i augusti i år fastslog att han borde ha fått full sjukersättning redan i december 2017, hade mannen varit död i fem månader. (TT)

Världen

Ett antal människor har träffats av skott i Columbia Heights i USA:s huvudstad Washington, rapporterar lokala medier.

"Brandkåren bekräftar att flera personer skjutits, deras skador är oklara", skriver ABC-reportern Jay Korff på Twitter.

På videoupptagningar från platsen syns en massiv polisnärvaro, och ambulanser som ska transportera bort skadade.

Vad som ligger bakom händelsen är ännu oklart. (TT)

Annons

I storstäder runt Stilla havet har barn, ungdomar och vuxna nu inlett de strejker för klimatet som i dag hålls i många länder.

"Ni är först ut! Led vägen!" hälsar Greta Thunberg , den svenska aktivisten vars skolstrejk spritt sig världen över, på Instagram.

Den globala aktionen är den tredje som arrangerats under det gångna året. Senast var den 24 maj, då hundratusentals människor deltog i över 100 länder, enligt organisationen Fridays for future. (TT)

Sebastian AhokasSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons