Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan några större nyhetshändelser i östra Skåne.
Publicerad 16 november 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Hur lämnar man en kriminell livsstil – och hur hjälper man bäst den som vill hoppa av? Nu startar en ny skånsk sajt som ska vägleda.

Annons

– Det ger en bra översikt. Man kan följa lagstiftning och vem som ska ansvara för vad, säger Ida Rosengren, regional brottsförebyggande samordnare på Länsstyrelsen i Skåne.

Sajten har arbetats fram de senaste åren, allt eftersom kommuner efterfrågat hjälp när det gäller avhopparverksamhet. (TT)

Sverige

Utbildningssektorn i Alvesta behöver spara. Rejält. Till och med toalettpappret stod med på listan – tills lokala medier uppmärksammade åtgärderna.

För att råda bot på ett förutspått minus på över 10 miljoner kronor för 2020 föreslår majoriteten i utbildningsnämnden en rad åtgärder, skriver Smålandsposten. Det ska bland annat bli färre vikarier, och med mindre kött i skolmaten sparar man både pengar och miljö.

Även förbrukningsvaror ska det dras ner på. På listan stod saker som pedagogiskt material, färgpatroner och toalettpapper. Men den sista punkten vill nämndens ordförande Frida Christensen (S) inte kännas vid.

– Jag vet inte riktigt varför det står toapapper. Men självklart ska människor få använda det toalettpapper man behöver, svarar hon när Smålandsposten frågar.

Christensen tillägger att punkten kommer att tas bort. (TT)

Världen

Oidentifierade män besköt en lång rad bussar med muslimer i Sri Lanka, när dessa var på väg för att rösta i landets presidentval. Förövarna lade ut barrikader på vägen för att få stopp på de över 100 fordonen.

Annons

– De öppnade eld och kastade stenar. Minst två bussar träffades, men inga dödsoffer har rapporterats, säger en talesperson för polisen.

Oron för våldsdåd under valdagen är stor efter terrordåden på påskdagen, då över 300 människor dödades. (TT)

Den 16-åring som sköt ihjäl två elever på en gymnasieskola i Santa Clarita utanför Los Angeles i torsdags har avlidit av sina skador, uppger amerikanska medier.

Pojken tog fram en pistol ur sin ryggsäck och sköt omkring sig på skolans område, och avslutade med att skjuta sig själv. Han har vårdats på sjukhus, men hans liv gick alltså inte att rädda.

Ytterligare två elever på skolan skadades vid dådet, deras tillstånd är stabilt. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons