Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan några större nyhetshändelser i Skåne.
Publicerad 19 november 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Stress och depression, följt av problem med rygg och leder. Det är de vanligaste orsakerna till att folk i Sverige blir långtidssjukskrivna, enligt en ny rapport från AFA Försäkring.

Psykiska orsaker ligger i topp i samtliga län enligt statistiken som AFA har fått fram. Men andelen skiljer sig.

Annons

"Dalarnas län har högst andel långvarig sjukfrånvaro som beror på psykiska diagnoser, där ligger siffran på 42 procent, medan Norrbottens län har lägst andel på 32 procent", säger Elin Henriksson, analytiker på AFA Försäkring, enligt ett pressmeddelande. (TT)

Allt färre europeiska hundar får antibiotika. I Sverige har var tjugonde hund, eller 5 procent, behandlats med antibiotika i år – en halvering jämfört med för två år sedan. Det visar en undersökning från djursjukvårdsföretaget Anicura.

– Framför allt de yngre veterinärerna är väldigt varsamma med att skriva ut antibiotika. Kanske för varsamma i vissa fall. Vi behöver bli klokare och ge antibiotika när det verkligen behövs. I många länder handlar det om att minska användandet, säger veterinären Ulrika Grönlund, kvalitetsansvarig på Anicura.

Bakterier som är resistenta mot antibiotika klassas som ett av de största hoten mot folkhälsan av Världshälsoorganisationen WHO. (TT)

Här saknas innehåll

Världen

Minst 15 personer har omkommit i en explosion i en kolgruva i provinsen Shanxi i norra Kina, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Ytterligare nio personer skadades, totalt befann sig 35 personer i gruvan vid explosionen.

Gruvolyckor med dödlig utgång är vanliga i Kina. Och från regeringen kom det så sent som i förra veckan order om kraftåtgärder för att förbättra säkerheten i landets gruvor, rapporterar Nya Kina. (TT)

Sydneyborna vaknade på tisdagen upp i en stad insvept i rök från närliggande terrängbränder.

Förutom dålig luftkvalitet var sikten på vissa håll farligt dålig.

Människor med astma eller andra andningsproblem uppmanas bland annat att stanna inomhus, rapporterar lokala medier.

Annons

Värst är luftkvaliteten i västra Sydney, där luftföroreningsnivån är två till tre gånger högre än det nationella snittet.

Nära 50 bränder härjar fortfarande i den australiska delstaten New South Wales, varav omkring hälften inte är under kontroll. Och vädret fortsätter att försvåra räddningstjänstens arbete. (TT)

Sebastian AhokasSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons