Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Dubbla bränder i Trelleborg. Krockad bil övergiven i Hanaskog.
Publicerad 7 december 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Räddningstjänsten fick med kort mellanrum rycka uttvå olika bränder i Trelleborg under natten till lördagen. Det första larmet kom klockan 02.03. Det ska ha börjat brinna i ett soprum vid Hovslagaregatan på Österlid.

Räddningstjänst och polis åkte till platsen. Branden kunde släckas av räddningstjänsten, uppger SOS Alarms händelseinformation.

Annons

– Vi rubricerar den som mordbrand eftersom det var stor spridningsrisk till garagelängan som det är sammanbyggd med, säger Tenny Eriksson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Och vid klockan 02.18 kom larm om en bilbrand vid Syster Jennys väg på Fagerängen. Bilen ska ha varit övertänd och det fanns risk för brandspridning till andra fordon, enligt SOS som senare uppgav att bilen kunde släckas utan att andra bilar tog eld.

Polisen har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand i det fallet.

På fredagskvällen ska någon eller några ha kört vad räddningstjänsten beskriver som ”rally” med en bil som sedan lämnats krockad på väg 2045 väster om Hanaskog.

– En bil har framförts vårdslöst och stod parkerad mitt på vägen. Det ska vara personer som har lämnat den, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisen i region syd.

Han uppger att bilen var sliten. Den ska ha läckt etanol och skulle bärgas från platsen.

Räddningstjänst var på plats. Larmet kom klockan 21.49.

Polisen har sent på fredagskvällen inte hittat några personer som kan kopplas ihop med bilen.

Klockan 06.45 på lördagsmorgonen kom larm om en singelolycka med personbil i norra Osby.

Bilen ska ha åkt av vägen och in i ett träd. Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis skickades till platsen.

Annons

Väl där visade det sig att bilföraren var en 13-årig pojke. Polisen försöker bena ut omständigheterna kring avåkningen. Bilen behövde bärgas.

Och strax före klockan 01 stoppades en man i 35-årsåldern av polis när han körde bil i centrala Hässleholm. Mannen togs med för provtagning.

Sverige

En svårt skadad man i 50-årsåldern hittades på fredagskvällen på en parkering i Gislaveds kommun, rapporterar Aftonbladet.

– Han hade svåra skador och dog på sjukhus. Vi vet inte vad som har hänt, säger Martin Detterström, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral, till tidningen.

Polisen utreder händelsen som mord, men utesluter inte att det kan handla om en olycka. (TT)

En person i 20-årsåldern har gripits misstänkt för mordbrand efter att det under natten brunnit vid ett LSS-boende i Uppsala kommun, skriver Upsala Nya Tidning.

Vid 02.46 kom larm om branden i en förrådsbyggnad vid LSS-boendet. Branden kunde snabbt släckas och enligt räddningstjänsten fanns det inte någon risk för spridning till bostadshus i närheten.

Polisen meddelade senare under natten att man misstänkte att någon av de boende på LSS-boendet hade legat bakom branden och därefter greps en person i 20-årsåldern. Händelsen rubriceras som mordbrand. (TT)

Världen

Antalet personer som dödats vid en attack i centrala Bagdad stiger.

Minst 19 personer har dödats, och 70 har skadats, uppger polis och vårdpersonal, när okända gärningsmän, beväpnade med skjutvapen och knivar, attackerade ett högkvarter för regimkritiska demonstranter.

Annons

Fler än 400 personer har dödats och 20 000 skadats sedan de regeringskritiska protesterna inleddes i början av oktober i Bagdad och andra städer. (TT)

En saudisk militär vid flygvapnet utbildades på en marinbas i Florida.

I en skolbyggnad i fredagsgryningen drog han vapen och öppnade eld. Minst fyra personer dödades innan han sköts ihjäl.

Dödsskjutningarna inträffade i den byggnad där marinbasen Pensacola har ett stort studiekomplex. Den saudiske militären tillhör Saudiarabiens flygvapen, som ofta samarbetar med marinbasen i den amerikanska delstaten Florida.

Polis säger att mannen rörde sig på två våningar i skolbyggnaden. Det första larmet kom klockan 06.51 lokal tid, och några minuter senare var de första poliserna från Escambias sheriffkontor på plats. Gärningsmannen sköts ihjäl av en biträdande sheriff.

Floridas guvernör Ron DeSantis säger att den misstänkte gärningsmannen ingår i ett utbildningsprogram som länge pågått med Saudiarabien.

Motivet till dådet är ännu okänt. Men DeSantis vädrade oro över dödsskjutningen, den andra på en amerikansk militärbas inom en vecka. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons