Annons

Här är YA:s nya familjepanel

YA har samlat fem familjer som alla lever olika familjeliv. Framöver kommer de att svara på frågor och dela med sig av sina erfarenheter av att leva med barn.
Har du en fråga som du tycker att familjerna borde diskutera? Hör av dig till oss!
Ystad/Österlen • Publicerad 9 december 2018

Familjen Öberg/Nilsson i Ystad

Malin Öberg, 24, Rasmus Nilsson, 26, Kian Öberg 3, Amelia Öberg, 10 månader.
Malin Öberg, 24, Rasmus Nilsson, 26, Kian Öberg 3, Amelia Öberg, 10 månader.Foto: Mark Hanlon

Malin Öberg, 24, Rasmus Nilsson, 26, Kian Öberg 3, Amelia Öberg, 10 månader. Kian har en annan pappa än Rasmus.

Bor: I en lägenhet i centrala Ystad, men drömmer om att flytta till hus för att få det större, och kunna ha trädgård där barnen kan leka.

Annons

Gör: Rasmus jobbar på Ystads reningsverk, Malin är föräldraledig och jobbar annars inom restaurangbranschen.

Vad gör ni en fredagskväll?

– Rasmus kommer hem vid fyra, sen tar vi ofta en runda på stan eller åker och handlar. Vi köper lite gott och sen lagar vi god mat, ser en bra film eller spelar ett spel. Kian får vara uppe lite längre och får lite egentid med oss. Han är en så lätt person att vara med. Hans favoriter just nu är att leka med bilar eller sitt fiskespel. Amelia springer mest efter honom eller drar i gardinerna.

Familjens favoriträtt?

– Det är nog pasta, det går hem hos alla – i alla dess former!

Hur är en bra förälder?

– Både rättvis och gränssättande. Jag tänker mycket på att jag måste se till så att inte ett av mina barn känner sig utanför, nu när de är två. När Amelia sover sätter jag mig med Kian och läser, ritar eller målar, så att han får egentid med mig. Sen när han är på förskolan får jag tid med Amelia. Jag försöker se till så att båda får tid och prioriterar det.

Familjen Henriksson i Erikslund

Johanna Henriksson, 27 gift med Jacob Henriksson, 32, har dottern Clara Henriksson, 10 månader.
Johanna Henriksson, 27 gift med Jacob Henriksson, 32, har dottern Clara Henriksson, 10 månader.Foto: Sprisse Nilsson

Johanna Henriksson, 27, gift med Jacob Henriksson, 32, har dottern Clara Henriksson, 10 månader.

Bor: Erikslund, mellan Skårby och Rögla sedan 4 år tillbaka. Bor i Johannas föräldrahem.

– Det är jättehärligt, vi trivs här, med många som man känner runtomkring.

Annons

Husdjur? Två långhåriga colliehundar som heter Elsa 4 år, och mamman som heter Siri och är 10.

Gör: Johanna är föräldraledig sedan i januari, och börjar jobba i februari igen som civilanställd inom försvarsmakten. Jacob jobbar som snickare. Jacob ska vara föräldraledig till augusti, då Clara ska börja förskolan.

Vad gör ni en fredagskväll?

– Vi försöker ha det som en helig kväll när vi umgås tillsammans och det blir en del Idol-tittande och tacos till det. Clara tycker om att pyssla med sina leksaker och försöker ta sig runt. Hon kan inte gå men kravlar och vill upptäcka allt.

Familjens favoriträtt? Spagetti och köttfärssås på veganfärs.

Hur är en bra förälder?

– Det är framförallt att man är lugn och försöker vara lyhörd och öppen för både sin egen familj men också för andra, och respektera varandra.

– Vi pratar väldigt mycket varandra jag och Jacob, och går igenom allt som händer, och det har gjort att vi lärt oss att hantera varandra. Vi vill vara konsekventa och säga samma sak till Clara, det är kanske inte viktigt just nu men det kommer en dag när det blir viktigt. Vi vill vara konsekventa och lyhörda, och ha en gemensam linje gentemot henne.

Familjen Neldemark/Lantz i Ystad

Carina, Per, Elin och Stina Lantz Neldemark.
Carina, Per, Elin och Stina Lantz Neldemark.

Mamma Carina Lantz Neldemark född 1964, pappa Per Lantz född 1975. Pers dotter Elin född 2005, Carinas dotter Stina född 2004. I familjen ingår även Pers dotter Hanna född 2001 som bor hos mamma samt Carinas dotter Mimmi född 1998 som bor med sin sambo Samuel.

Bor: I ett friköpt radhus i Västra Sjöstaden i Ystad.

Annons

Husdjur: Två hundar, Piff och Lexus. Familjen har även två katter som heter Kisen 1 och Kisen 2.

Gör: Carina jobbar som frisör på Tullklipp i Ystad och med ekonomi på AB Neldikett i Sjöbo. Per jobbar som säljare i däckbranschen och tillbringar många mil som resande.

Elin går i årskurs 7 på Västervångskolan, spelar handboll i Ystads IF tre gånger i veckan och är med kompisar. Stina går i årskurs 8 på Västervångskolan, spelar tennis och är med kompisar. Just nu läser hon för att konfirmera sig.

Vad vi gör en fredagskväll?

– Båda flickorna tränar tennis och handboll på fredagarna, så det blir oftast sen kvällsmat. Barnen har oftast med sin någon kompis hem och kollar på Idol.

Elin gör detsamma. Carina och Per brukar efter mat och disk sätta sig i soffan med ett glas vin och bara mysa. Idol är stora fredagsnöjet.

Favoriträtter:

Per: Kolgrillad oxfilé med min frus fantastiska hemgjorda ramslökssmör plus goda tillbehör.

Stina: Oxfile med bearnaisesås och pommes.

Elin: Sushi.

Annons

Carina: Pers Italienska kalvfrikadeller med tomatsås.

Hur ska en bra förälder vara?

Stina:

– En bra förälder ska vara pålitlig och beskyddande. Den ska också finnas vid din sida oavsett. Man ska kunna prata med sin förälder om allt utan att föräldern blir arg eller besviken. Den ska alltid stötta dig i dina val och beslut – men ska också kunna ge förnuftiga och bra råd. En förälder ska betyda allt för en!

Elin:

– En bra förälder för mig är en som är snäll men ändå har regler. En som man kan prata med om vad som helst. Föräldern ska även respektera en.

Carina:

– Omhändertagande, närvarande, lyssna, bestämd men rättvis. Finnas för sina barn i alla lägen. Man ska som barn alltid kunna komma hem till sin mamma pappa och berätta allt! Inga problem är för stora.

Per:

– En bra förälder ska lyssna på sina barns behov men samtidigt kunna säga ifrån och sätta gränser. Man ska både vara kompis och förälder på samma gång, tydlighet är viktigt! Skrivna meningar är inte alltid så lätt att genomföra i praktiken, men man strävar dit!

Familjen Ahl i Simrishamn

Matilda Ahl, 27, Benny Ahl, 28, och Asta Ahl, 1 år och 4 månader.
Matilda Ahl, 27, Benny Ahl, 28, och Asta Ahl, 1 år och 4 månader.Foto: Anders Egle
Annons

Matilda Ahl, 27, Benny Ahl, 28, och Asta Ahl, 1 år och 4 månader.

Bor: Lägenhet i centrala Simrishamn.

Husdjur: Katten Maja.

Gör: Benny jobbar som fruktbud i Lomma och Matilda på ett LSS-boende i Fränninge. Asta går i förskolan i Simrishamn.

Vad gör ni en vanlig fredagskväll?

– Om inte Matilda jobbar så tar vi det lugnt och myser. När Asta är uppe ser vi något barnprogram ihop, och när hon har somnat ser vi en film.

Favoriträtt: Kycklinggryta med ris. Alla i familjen äter samma mat, som Matilda lagar.

Hur är en bra förälder?

Matilda:

– Jag tänker att man ska vara en bra förebild för Asta. Jag hoppas att hon ska vilja komma till oss senare i livet oavsett vad det är. Jag vill att vi ska ha en bra relation utan hemligheter. Det är mitt mål i livet.

Annons

Benny:

– Vi vill inte skälla på henne, hon är så liten än och det som händer händer. Vi vill vara överens och samspelta som föräldrar.

Familjen Lindgren i Svarte

Foto: Sprisse Nilsson

Josefin Lindgren, 36, Henrik Lindgren, 36, Alva, 10, Viola, 8, Esther , 7, Abbe, 3 och Elton 1,5 år.

Bor: I ett hus i Svarte.

– Vi flyttade hit för tre år sedan och trivs jättebra. Det är ett stort hus i ett lugnt område nära skolan.

Husdjur? Tjejerna har en gerbil som heter Rocky. Tills för några veckor sedan hade Rocky en kompis, Ella, som tyvärr dog.

Gör: Josefin arbetar som sjuksköterska på Ystads Lasarett. Henrik är IT-tekniker. Alva går i klass 4 på Svarteskolan, Viola i tvåan och Esther i ettan på samma skola. Abbe och Elton går på förskolan i Svarte.

Vad gör ni en fredagkväll?

– Fredagskvällar är det fredagsmys! Vi äter något gott till middag sedan lägger sig pojkarna i vanlig tid medan tjejerna stannar uppe och väljer en film som vi ser tillsammans i soffan med godis, snacks och läsk.

Familjens favoriträtt? Taco och hämtpizza eller chicken nuggets.

Annons

Hur är en bra förälder?

Alva, Viola och Esther:

– Snäll men har regler. Sträng men inte arg, att man får göra saker och inte bara säger nej alltid. Ger kärlek. Lyssnar på vad man har att säga. Hjälper en.

Henrik:

– Närvarande mentalt. Lyssnar på barnen och vad de har att säga. Att man har regler.

Josefin:

– Tydlig, omtänksam och kärleksfull. Pratar om allt med barnen. Förklarar och säger förlåt när det blivit fel, berättar för dem hur älskade de är och har regler och gränser så de vet vad som gäller.

Liv Akne
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons