Annons
Nyheter

Här finns jobben efter högskolan

Måndagen är sista dagen för att söka till högskolor och universitet. Nu listar Arbetsförmedlingen vilka utbildningar som säkrast leder till jobb.
Kristianstad • Publicerad 16 oktober 2017
Ett säkert kort för den som vill ha en ljus arbetsmarknad om fem till tio år är att studera till ingenjör, lärare eller ett vårdyrke, enligt Arbetsförmedlingen.
Ett säkert kort för den som vill ha en ljus arbetsmarknad om fem till tio år är att studera till ingenjör, lärare eller ett vårdyrke, enligt Arbetsförmedlingen.Foto: Willy Alm

Vid midnatt på måndagen går ansökningstiden för att anmäla sig till högskola och universitet ut. Och för dem som tänkt börja studera till ingenjörer, lärare och yrken inom vården ser framtiden ljus ut, enligt Arbetsförmedlingen.

– Vi har en stark arbetsmarknad nu och det är lätt att få jobb inom väldigt många olika yrken, men för att försäkra sig om att ha goda jobbchanser även på sikt är en högskoleutbildning en bra investering, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Annons

Att ha en avslutad högskoleutbildning i bagaget är en bra merit, visar Arbetsförmedlingens prognoser. Trots det är det betydligt färre personer än tidigare år som anmält sig till högskoleprovet.

I hela Sverige är 55 741 personer anmälda till högskoleprovet på lördag, 16 procent färre än förra hösten. Till provet i Kristianstad är minskningen ännu större, 24 procent. Här kommer 736 personer göra provet på lördag.

Bland de yrken som kräver högskolestudier och som ger bäst chans till jobb på fem till tio års sikt hittar man förutom arbeten inom IT och vård framför allt ingenjörer, lärare och specialpedagoger.

– Det är förstås bra att välja en utbildning som man är intresserad av och vill fullfölja. Men det är också viktigt att titta på hur möjligheterna till jobb kommer att se ut på lite längre sikt, så att man vet vad som väntar innan man gör sitt val. Till exempel är inte jobbmöjligheterna lika goda inom journalistik och humaniora som inom vård eller teknik, säger Annelie Almérus.

Läs mer:

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons