Här skippar de gåsen – och firar Mårten gös istället

Kivik
Kocken Peter Häll lägger upp gösen.
Kocken Peter Häll lägger upp gösen.

Rödkål och brysselkål, gräddig sås och äpplen. Allt som hör till gåsamiddan serveras till Mårten på Buhres i Kivik. Fast gåsen är utbytt mot gös – och svartsoppan saknas.

Hela helgen firas Mårten Gös på fiskkrogen i Kivik.

– Vi tyckte själva att det var ganska roligt när vi kom på det, säger Peter Häll, kock och operativt ansvarig på Buhres, och tillägger att idén kläcktes av köksmästaren Kristian Olsson.

Gösen serveras med alla tillbehör som hör gåsmiddagen till.

– Fisken har skinnet kvar och är knaperstekt. Kryddningen är precis densamma.

Har ni provlagat?

– O ja. Det var jättegott.

Varför valde ni just gös?

– Bara för att det låter som gås, skrattar Peter Häll.

Gös är ett nytt inslag på restaurangen.

– Vi har inte kört gös tidigare, men vi har fått tag i svensk insjögös.

Peter Häll är dock en rutinerad skapare av gåsmiddagar.

– Där jag jobbat tidigare jobbade vi väldigt mycket med gås. Det är en trevlig råvara eftersom man använder hela fågeln. Ingenting går till spillo.

Lite annorlunda är det med gösen.

– På fisken går en del bort, men vi har kokat fond på skrovet.

Svartsoppa på fiskblodet blir det dock inte på helgens meny.

– Haha, nej. Det skulle vara svårt att få ihop blod så det skulle räcka.

Till efterrätt blir det förstås äppelkaka.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.