Annons

Häst avlivad vid Breeders Cup Classic

Efter tiotals dödsfall bland hästarna på Santa Anita-banan i Kalifornien på senare tid hade årets Breeders Cup beskrivits som ett "avgörande test" för galoppsporten. Men det slutade illa, riktigt illa.
Galopp • Publicerad 3 november 2019
Mongolian Groom förs bort i djurambulans.
Mongolian Groom förs bort i djurambulans.Foto: Mark J Terrill/AP/TT

Classic-loppet, som stod för 6 miljoner av sammanlagt 28 miljoner dollar i prispengar i årets Breeders Cup, vanns av Vino Rosso, en av förhandsfavoriterna. Men samtidigt riktades alla blickar mot Mongolian Groom, när jockeyn Abel Cedillo signalerade skada.

Fyraåringen fördes bort i djurambulans, men efter en stund kom beskedet att en allvarlig benfraktur lett till beslutet att avliva hästen.

Annons

Det var det 37:e hästdödsfallet på Santa Anita sedan i december förra året. Raden av olyckor har utlöst brottsutredningar, demonstrationer från djurvänner och nya säkerhetsrutiner – men alltså uppenbarligen förgäves.

Mongolian Grooms grymma öde kan nu ställa frågan på sin spets. Särskilt som Kaliforniensenatorn Dianne Feinstein inför helgens lopp skickade ett skarpt brev till Rick Baedeker, chef för delstatens tävlingsförbund CHRB. Bland annat kallade Feinstein årets Breeders Cup "ett avgörande test för hästsportens framtid i Kalifornien och i USA".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons