Annons

Henrik Larsson tog guld på U23-EM

Henrik Larsson visar storform.
19-åringen hade en urvass avslutning i 100-metersfinalen och tog ett historiskt guld i U23-EM i Gävle.
Friidrott • Publicerad 12 juli 2019
Henrik Larsson vann guld på 100 meter under U23-EM.
Henrik Larsson vann guld på 100 meter under U23-EM.Foto: Erik Simander/TT

Henrik Larsson var favorit på hemmaplan i U23-EM i friidrott i Gävle. Och som han levererade i finalen på 100 meter. Sprintern från Karlstad, som var snabbast i gårdagens kval och även vann sitt semifinalheat, låg en bit bakom täten efter halva loppet men jobbade sig tillbaka och tog hem guldet på tiden 10,23 i något för stark medvind.

– Jag tänkte bara att det var så jäkla skönt att jag kom ikapp, jag fick en så jäkla risig start. Jag var sjuk förra veckan och sedan sprang jag två tuffa lopp i går i motvinden och kände mig sliten i benen, så jag var lite nervös innan, säger Larsson till Radiosporten och fortsätter:

Annons

– Men vi springer 100 meter, inte 20, och jag kände att min toppfart ändå skulle leda mig över mållinjen först.

Historiskt guld

Han var bara en hundradel före britten Oliver Bromby som tog silvret, bronset gick till Joris van Gool från Nederländerna. Guldet är historiskt inom svensk friidrott. Aldrig tidigare har någon svensk, man eller kvinna, tagit guld på 100 meter varken i senior- eller juniorsammanhang, enligt Svenska friidrottsförbundet.

Henrik Larsson fyller 20 år i september och kan vara med i ännu ett U23-mästerskap om två år.

– Då är det bara att försvara det. Vinner jag nu när jag är yngst ska jag självklart kunna vinna när jag är äldst, säger han.

Startfältets andra svensk, Austin Hamilton, fick problem i slutet av loppet och joggade som siste man över mållinjen.

Brons till Petersson

Gävlepubliken fick se ännu en svensk medalj delas ut under fredagskvällen när Wictor Petersson tog brons i kula.

Petersson stötte 19,53 meter, och hade en bit upp till polacken Konrad Bukowiecki som tog hand om guldet med sin längsta stöt på 21,51.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons