Annons
Nyheter

Hiv-smittad man friskförklarad

En hiv-positiv man i Storbritannien har blivit den andre kände personen att bli friskförklarad.
Nu ökar hoppet om att kunna bota aids.
Storbritannien (TT-Reuters) • Publicerad 5 mars 2019
Timothy Brown, även känd som Berlinpatienten, var den förste personen som friskförklarades efter att ha smittats av hiv. Nu har en andra person friskförklarats.
Timothy Brown, även känd som Berlinpatienten, var den förste personen som friskförklarades efter att ha smittats av hiv. Nu har en andra person friskförklarats.Foto: Manuel Valdes

Den hiv-smittade mannen genomgick för tre år sedan en benmärgstransplantation där han fick benmärg från en hiv-resistent person. För 18 månader sedan slutade han ta antiretroviral medicin och när läkare undersökte om han fortfarande bar på viruset hittade de inga spår av det.

– Det finns inget virus kvar som vi kan mäta. Vi hittar ingenting, säger professor Ravindra Gupta vid University College i London, som lett mannens behandling.

Annons

Tillfrisknandet ses som bevis på att vetenskapen en dag kan bota aids, men inte på att ett botemedel mot hiv har hittats.

Gupta beskriver patienten, som kallas för Londonpatienten, för funktionellt botad men varnar för att kalla honom helt botad. Den förste som anses ha friskförklarats från hiv, amerikanen Timothy Brown, blev känd som Berlinpatienten efter orten där han behandlades 2007.

Londonpatienten hiv-smittades 2003 och diagnostiserades med Hodgkins lymfom. 2016 genomgick han en benmärgstransplantation, vilket Gupta beskriver som hans sista chans att överleva. Donatorn hade en genetisk mutation i den så kallade CCR5-genen. Om CCR5 inte fungerar som den ska kommer hivviruset inte in i cellerna.

Det är oklart om mutationen i CCR5 är den enda nyckeln till att hitta botemedel för hiv, men såväl Londonpatienten som Berlinpatienten fick benmärg med genmutationen.

– Vi behöver förstå om vi kan spruta in den här CCR5-mutationen i personer med hiv, vilket vi kanske skulle kunna med genterapi, säger Ravindra Gupta.

Londonpatienten har bett det medicinska teamet att inte avslöja hans namn, ålder, nationalitet eller andra uppgifter om honom.

Studien publiceras i Nature och ska presenteras i Seattle, USA, under tisdagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons