Annons

Hongkongbor ber om brittisk hjälp

Demonstranterna i Hongkong har ledsnat på vad de uppfattar som omvärldens passivitet.
De uppmanar nu den forna kolonialmakten Storbritannien och USA att markera hårdare mot regeringen i Peking, som beskylls för att försöka öka kontrollen över regionen.
Hongkong • Publicerad 15 september 2019
Demonstranter viftade med den brittiska flaggan under protesterna i Hongkong på söndagen.
Demonstranter viftade med den brittiska flaggan under protesterna i Hongkong på söndagen.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Tonerna av "God save the queen" och "Rule Britannia" ljöd utanför det brittiska konsulatet i Hongkong på söndagen. Där slöt ett hundratal demonstranter upp med brittiska flaggor och med plakat som både uppmanade Storbritannien att agera – och kritiserade landet för att inte ha gjort tillräckligt.

"Den sino-brittiska deklarationen är urholkad", stod det på en banderoll, med hänvisning till det avtal från 1984 som låg till grund för Storbritanniens överlämnande av Hongkong till Kina 1997. Där står bland annat att Hongkong ska bevara sitt oberoende gentemot övriga Kina – något som proteströrelsen menar att regeringen i Peking försöker bryta mot.

Annons

– Jag är ganska besviken över Storbritannien som inte har gjort någonting för att stödja oss, säger demonstranten Alex Leung till nyhetsbyrån AFP.

Ropar efter Trump

Även USA har fått en släng av sleven. Stora massor, sjungande den amerikanska nationalsången "Star-spangled banner", har samlats utanför USA:s konsulat i Hongkong under veckan. Så också under söndagen.

En av orsakerna är att de vill pressa amerikanska politiker att klubba igenom ett lagförslag som lagts fram i den amerikanska kongressen.

Enligt förslaget bör USA årligen undersöka om Hongkong fortfarande är en så pass självständig kinesisk region att dess speciella handelsstatus är befogad. Om så inte är fallet bör statusen dras tillbaka – något Peking inte vill.

– Vi vill att det internationella samfundet ska bry sig om vad som händer i Hongkong och hjälpa oss, sade 28-åriga Kelli Lo, viftande med två amerikanska flaggor, till Time tidigare i veckan.

– Trump kan tvinga Kina att backa.

Sammandrabbningar

I nära 100 dagar har slagorden ekat på Hongkongs gator. Demonstrationerna, som vid flera tillfällen lockat över en miljon deltagare, vänder sig mot vad som uppfattas som ökad kinesisk kontroll över den semiautonoma regionen.

Marscherna har ibland mynnat ut i våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Även under söndagens protester, som samlade tiotusentals människor, förekom våldsamheter. Polis sköt tårgasgranater och använde vattenkanoner mot demonstranterna, som i sin tur kastade stenar och bensinbomber, skriver AFP.

Rättad: I en tidigare version användes en felaktig benämning på det brittiska konsulatet.

Fanny Hedenmo/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons