Annons

Hultqvist: Det är ett förvärrat säkerhetsläge

Sveriges insats i Irak är på paus efter USA:s drönarattack i landet. Den svenska regeringen följer utvecklingen noga, men i dagsläget finns inget beslut om att skicka hem svensk personal.
Försvar • Publicerad 5 januari 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Förhoppningen, och planen, är att Försvarsmakten ska kunna återuppta och fortsätta med den verksamhet man bedriver i Irak.

– Vi befinner oss i Irak på inbjudan av Iraks regering och vår bedömning är att det finns ett fortsatt behov av en insats mot Daesh (IS), säger Hultqvist.

Annons

På plats i Irak från Sverige finns bland annat militär personal och personal från Folke Bernadotte Akademien. Utöver att utbilda och träna irakiska försvarsstyrkor i syfte att de ska kunna stå emot terrorrörelsen IS ingår även krishantering och humanitära åtgärder i uppdraget.

– Vårt huvudalternativ är att fortsätta enligt det mandat vi har i dag. Om det sedan blir nya förutsättningar som innebär att vi ska dra oss tillbaka, och det gäller ju inte bara Sverige utan även koalitionen, så får vi se vad det är för förutsättningar. Vi har en planering för detta, säger han.

TT: Hur allvarligt är läget i och med de senaste dagarnas händelseutveckling?

– Det är klart att det är en svår situation, en komplex situation och en situation som är oförutsägbar på många sätt. Det är klart att det är ett säkerhetsläge som är förvärrat, säger Peter Hultqvist.

Malin Johanson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons