Annons

Hundratals firade ful frisyr

I helgen samlades hundratals välfriserade personer i belgiska Boussu för en festival tillägnad den estetiskt överlägsna frisyren hockeyfrillan.
Belgien • Publicerad 19 maj 2019
Glada festivalbesökare med imponerande hockeyfrillor.
Glada festivalbesökare med imponerande hockeyfrillor.Foto: John Thys/AFP/TT

– Den här frisyren är ett sinnestillstånd, en självständighetsförklaring, säger arrangören Damien Hubert till .

– I ärlighetens namn vet jag inte om folk någonsin tyckte att det var speciellt snyggt. Vi inbillar oss inget, tillägger han.

Annons

Likande festivaler har hållits i Australien men arrangörerna tror att den belgiska festivalen är den första i Europa. De som inte hade en hockeyfrilla innan de gick hemifrån kunde få en på plats. Många av deltagarna var i 30- och 40-årsåldern med nostalgiska minnen av hockeyfrillans storhetstid på 1980-talet.

Från romarriket

Den första dokumenterade förekomsten av hockeyfrilla dateras till 500-talet då den östromerske historieskrivaren Prokopius skrev om unga män med kort lugg och långt hår i nacken. I romarriket kallades frisyren "hunnerstil".

Redan på 1970-talet uppvisade rockstjärnor som låg modemässigt i framkant, till exempel Rod Stewart och David Bowie, hockeyfrilla. Den populariserades dock inte förrän under 1980-talet.

Det svenska namnet har frisyren efter sin popularitet bland ishockeyspelare. Det engelska namnet "mullet" sägs ha myntats av rapgruppen Beastie Boys. I Danmark kallas frisyren svenskerhår eftersom den förknippas med svenskar. I Tyskland kallas den vokuhila, en förkortning av "vorne kurz hinten lang" – kort fram och långt bak.

Förlorade status

På 1990-talet förlorade hockeyfrillan sin status och kom att bli förknippad med löjliga personer utan koll på mode. Punkgruppen De lyckliga kompisarna släppte låten "Ishockeyfrisyr" 1993 och i komedin "Waynes world" från 1992 bär de fåniga huvudpersonerna hockeyfrilla.

2000-talet innebar en comeback för hockeyfrillan, först ironiskt, sedan som en tämligen socialt accepterad frisyr.

2010 förbjöds hockeyfrillan i Iran, som en dekadent frisyr från västvärlden.

Boel Holm/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons