HV71 utklassade Frölunda i Scandinavium

Det var en överkörning som hette duga. HV71 kom till Göteborg och bevisade att de regerande mästarna går att besegra i deras egen, för dagen utsålda, hemmaborg.. När slutsignalen gick stod smålänningarna som segrare med 4–2 efter en magnifik mittperiod.
Ishockey • Publicerad 7 december 2019
HV71 jublar efter segern mot Frölunda.
HV71 jublar efter segern mot Frölunda.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Frölundas Jacob Pettersson försöker överlista HV71:s målvakt Jonas Gunnarsson.
Frölundas Jacob Pettersson försöker överlista HV71:s målvakt Jonas Gunnarsson.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Många hade väntat sig en tuff och jämn kamp mellan ärkerivalerna HV71 och hemmalaget Frölunda. Men i andra perioden klappade de regerande mästarna ihop. De gjorde den resultatmässigt sämsta perioden på hela säsongen när HV körde över de rödklädda göteborgarna.

– Andra perioden är tuff. Frölunda trycker på men vi får målen och det ger oss extra bränsle, säger Stefan Lundh, HV71:s tränare, efter matchen.

HV vann andra perioden med 4–0.

Drog till direkt

1–0 (01.21):En retur från Theodor Lennströms skridsko damp ner framför fötterna på Axel Holmström som drog till direkt. Niklas Rubin i Frölundamålet han knappt reagera.

2–0 (07.26):Snart var det var dags igen. Frölunda hade just klarat av ett numerärt underläge när HV fortsatte att trycka på. Simon Önerud snappade upp pucken bakom målet och drog in den köksvägen. Rubin hann inte fram med skridskon för att täppa till hålet nere vid stolproten.

– Det var frukten av ett powerplay och Frölunda var trötta. Det var skönt att få utdelning, säger Önerud.

– Pucken studsade med oss och vi får utdelning.

Önerud har nu gjort fem mål på sex matcher och är het hos smålänningarna..

– Jag har en bra känsla, bra kedjekamrater och just nu ett gott självförtroende. Men det finns mer att hämta.

3–0 (13.51):Christoffer Törngren drar in pucken med ett skott från högerkanten. Mycket trafik framför mål skymmer Rubin.

4–0 (14.26):Frölunda går bort sig i anfallszon. HV71 kommer i ett friläge. Och med Rubin räddar första skottet kan Anthony Camera raka in returen. Det hade då gått 37 sekunder sedan senaste målet.

Tappar tålamodet

– Jag tycker vi tappar tålamodet. Vi bjuder på kontringar och HV är kontringsstarka. Det är där matchen rinner iväg. Att vi inte har tålamod att spela vårt försvarsspel och lita på att vi hart lång tid på oss, säger en besviken Roger Rönnberg, tränare i Frölunda.

HV kunde bevaka sin ledning i tredje perioden. Och trots två mål bakom storspelande Jonas Gunnarsson var HV:s seger aldrig hotad. HV tittar nu uppåt i tabellen och vill etablera sig som ett av topplagen.

– VI är på väg. Man kan förlora matcher, men man kommer tillbaka starkt och kommer direkt upp på vinnarspåret. Det kännetecknar lag i toppen, säger Simon Önerud.

I och med vinsten bryter HV71 Frölundas hemmasvit på åtta raka segrar. Det var Frölundas första förlust i Scandinavium sedan nederlaget mot Rögle (1–2) den 5 oktober.