Annons
Nyheter

Inget åtal mot nazistdemonstranterna

Förundersökningarna mot de 23 personer med koppling till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som greps i samband med nazistdemonstrationen i Göteborg den 30 september läggs ner.
Göteborg • Publicerad 15 december 2017

– När jag har tittat på film från polisen och allmänheten och tagit del av en mängd förhör. Och jag konstaterar att jag inte kan följa de 23 personerna på individnivå, så jag kan inte säga vad de gör, säger kammaråklagare Ulrika Åberg till TT.

Därför läggs förundersökningarna om våldsamt upplopp ner. Istället går åklagarnas arbete in i en ny fas.

Annons

– När vi tittar på filmerna så ser vi personer som vi tycker gör sig skyldiga till att inte lyda polisens uppmaning på platsen. Vi har identifierat omkring 10 till 15 personer som då är misstänkta för ohörsamhet mor ordningsmakt.

På filmerna har åklagarna nu hittat ett annat tillfälle som väckt deras intresse.

– Vi har ett senare skede på samma plats där vi identifierat vad vi bedömer som ett våldsamt upplopp. Det är sju–åtta personer som är identifierade.

I den delen har inletts en ny förundersökning om våldsamt upplopp som nu leds av kammaråklagare Jonas Martinsson.

Under demonstrationen skadade en polis sin arm. Också det får ett rättsligt efterspel.

– Det pågår en förundersökning om våld mot tjänsteman där vi har identifierat en person, säger Ulrika Åberg.

TT: Är du besviken?

– Jag brukar inte uttrycka känslor omkring det här. Det är bara konstatera att så här är det. Man kan inte ha kameror över allt. Sådan är situationen och då får jag bara acceptera det, säger Ulrika Åberg.

Jonas Dagson/TT

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons