Annons

Hettan flyttar medaljhoppets tävling i OS

Gångaren Perseus Karlström hoppas kunna upprepa succén från friidrotts-VM och ta medalj även i OS i Tokyo nästa sommar.
Men då får han förmodligen göra det i en annan stad.
Extremvärmen som väntas till Tokyo gör att arrangörerna vill flytta gångtävlingarna och maraton till Sapporo i norra Japan.
Olympiskt • Publicerad 16 oktober 2019
Perseus Karlström får tävla i Sapporo istället för Tokyo. Arkivbild.
Perseus Karlström får tävla i Sapporo istället för Tokyo. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Internationella olympiska kommittén (IOK) försöker dra lärdom av extremvärmen under friidrotts-VM i Qatar. Därför planeras en flytt av maraton- och gångtävlingarna i OS 2020 från Tokyo till Sapporo.

I Sapporo, som hade vinter-OS 1972, är det normalt fem-sex grader kallare än i Tokyo på sommaren.

Annons

I Doha lyckades Perseus Karlström, trots värmen, ta brons i 20 kilometer gång.

Extremvärmen på sommaren i Tokyo har varit ett av de stora samtalsämnena och problemen för OS nästa år.

I det preliminära tävlingsprogrammet som släppts av arrangörerna har starten för gång och maraton redan flyttats en gång. Tanken var att loppen skulle starta klockan 06 på morgonen. Nu flyttas de i stället alltså helt från Tokyo.

Flera andra sporter påverkas av hettan. Långdistansloppen i friidrott kommer att avgöras sent på kvällen, alla rugbymatcher ska spelas på förmiddagar och starten i mountainbiketävlingarna skjuts upp till klockan 15 för att undvika värmen.

Det formella beslutet kommer i månadsskiftet oktober–november och ska fattas i samråd med sändande tv-bolag och Internationella friidrottsförbundet

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons