Annons

Iran: Vi vill ha mer samarbete

Iran skickar nu försonliga signaler i den upptrappade konflikten med USA.
Iran • Publicerad 13 januari 2020
Irans president Hassan Rohani och Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani inspekterar hedersvakten när det officiella besöket inleddes på söndagen.
Irans president Hassan Rohani och Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani inspekterar hedersvakten när det officiella besöket inleddes på söndagen.Foto: Irans presidentstab/AP/TT

Emiren, som är på sitt första officiella besök i Iran, är mer specifik:

– Vi har enats om att den enda lösningen på dessa kriser är nedtrappning från alla sidor, och dialog.

Annons

Båda sidor har avfyrat projektiler i konflikten, som ställts på sin spets sedan USA dödat den iranske toppmilitären Qassem Soleimani.

Iran har i samband med detta av misstag skjutit ned ett passagerarplan. Demonstrationer efter nedskjutningen ledde i helgen till kaotiska scener i Teheran, och säkerheten rapporteras ha skärpts i den iranska huvudstaden.

Under söndagen twittrade USA:s president Donald Trump och uppmanade på både engelska och persiska myndigheterna att inte döda människor som deltar i demonstrationer.

Iran tillbakavisar Donald Trumps tweetar. Enligt regeringens talesperson Ali Rabiei fäller presidenten "krokodiltårar" när han uttrycker stöd för iranierna. Ali Rabiei säger att iranierna kommer att minnas att Trump dödade en toppgeneral och att den amerikanska presidenten var orsaken till att många lever under svåra ekonomiska förhållanden, rapporterar statliga medier.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons