Annons

Iranska judoförbundet stängs av

Judo • Publicerad 18 september 2019
Irans judoförbund stängs av efter att judokan Saeid Mollaei (bilden) blivit beordrad att förlora med flit av sitt hemland. Arkivbild.
Irans judoförbund stängs av efter att judokan Saeid Mollaei (bilden) blivit beordrad att förlora med flit av sitt hemland. Arkivbild.Foto: Tatan Syuflana/AP/TT

Det iranska judoförbundet stängs av från allt internationellt tävlande efter att ha beordrat en judoka att förlora med flit i VM. Det meddelar det internationella judoförbundet (IJF).

Saeid Mollaei, som gick in i förra månadens mästerskap i Tokyo som regerande världsmästare i 81-kilosklassen, sade att han blev beordrad att lägga sig i semifinalen för att undvika att ställas mot en israel i finalen.

Annons

Mollaei förlorade mot belgiske Matthias Casse som i sin tur föll mot Sagi Muki, Israel, i finalen.

Mollaei och hans familj ska ha tagit emot hot från hemlandet Iran och efter mästerskapet flydde 27-åringen till Tyskland av rädsla för att återvända hem.

Det är inte första gången som idrottare från arabiska länder eller Iran har blivit beordrade att dra sig ur eller vägrat tävla mot israeliska idrottare i olika internationella tävlingar. Sedan den iranska revolutionen 1979 har Iran vägrat att erkänna Israel som stat och de två har varit ärkefiender i årtionden.

Iran har 21 dagar på sig att överklaga domen till idrottens skiljedomstol, Cas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons